Върховният касационен съд потвърди решението на Апелативен съд – Пловдив, с което се отхвърля жалбата на Агенцията по вписванията за апорта на варненските акции от панаира в "Пълдин Туринвест", предаде репортер на "Фокус".

Със свое решение последната инстанция е постановила, че Агенцията по вписвания, която е под шапката на Министерството на правосъдието, няма правен интерес по казуса и затова оставя без разглеждане като недопустима жалбата й. 

Ето какво още пише в мотивите на съда: 

Агенцията по вписванията не придобива качеството на страна в производството и  респективно не притежава активна процесуална легитимация да атакува съдебния акт за отмяна на отказа ѝ да извърши вписване/заличаване/обявяване, както и че този акт е необжалваем и окончателен, поради което жалбата срещу него е недопустима.

Потвърждават се и определенията на Апелативния съд, че Агенцията няма правен интерес да обжалва решението на общинския съвет. Неоснователни са доводите, че правният интерес от подаване на жалбата е свързан с високия обществен интерес и със задълженията, които Агенцията по вписвания има, свързани с публичността и гаранциите за тяхната законосъобразност.

Също така агенцията няма правен интерес от отхвърляне на молбата на заявителя за вписване на обстоятелства по партидата му в търговския регистър, доколкото съгласно възложените й със закона компетентност и задължение тя трябва да осигури защита и съдействие за удовлетворяване на тази молба.