Размяна на остри реплики между съветниците от "Алтернатива за Пловдив" и от "Демократична България" се случи в началото на днешната сесия на пловдивския общински съвет. Поводът стана предложението за размяна на акции в "Пълдин туринвест", "Международен панаир Пловдив" и общините Варна и Пловдив, предаде репортер на "Фокус".

Йордан Василев от "Алтернатива за Пловдив" предложи да отпадне точката. Веселка Христамян от "Демократична България" уточни, че идеята на  предложението е да се запази "Международен панаир Пловдив" в интерес на гражданите. Василев обаче нарече инициативата "празни пиар ходове, с които (ДБ) целят да се прикрият към избирателите си, които са излъгали". Д-р Христамян реагира с думите: "Разбирам сериозното притеснение като отлюспена част от БСП да не можете да участвате в разпределението на баницата в Пловдив. Вие не сте хората, които защитават интереса на хората". 

Владимир Кисьов от ВМРО припомни, че на сесията на 28 януари е приета декларация, с която се настоява държавата да си вземе 29% акции, дадени на община Варна, и да се предоставят безвъзмездно на община Пловдив. Според него това е по-рационалното предложение.

Георги Величков защити колегите си от ДБ като посочи, че те се опитват да предложат някакво решение, за да остане панаира на народа, но Йордан Василев иронизира като предложи да се върне времето назад до `45-46-та година, да се национализира всичко и така всичко ще бъде на народа. 

В дискусията се включи Йордан Илиев от ГЕРБ, който изтъкна, че новото предложение няма никакво значение в правния мир и изчете мотивите на решението на съдия Симеот Захариев да отмени като незаконосъобразен отказа на Агенцията по вписванията, Търговски регистър, да впише увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" АД от 177 984 899 лева на 194 299 299 лева с непаричната вноска на Община Варна, както и на особените условия за прехвърляне на акциите на "Пълдин туринвест" АД, съгласно решение на извънредно общо събрание на акционерите, проведено на 9 януари 2023 г. 

Веселина Александрова обясни юридическия път, по който може да се случи размяната на акции и подчерта, че община Пловдив има интерес да започне преговорите. Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив" обърна внимание, че предлаганите акции в "Пълдин туринвест" са "кухи", тъй като община Пловдив е загубила всички апортирани в дружеството имоти, които сега се разпродават. "В ръцете ви е цялата власт – министърът на икономиката може да изиска акциите, вие може да натискате него" - препоръча той на съветниците от ДБ.

Предложението за отпадане на точката беше приета с 30 гласа "за", 11 "против" и 2 "въздържал се".