Най-старото видинско училище навърши 141 години от своето създаване. Годишнината бе чествана с разнообразни инициативи и богата програма. В Драматичен театър "Владимир Трандафилов" днес се проведе тържество. На него присъстваха кметът на Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова, представители на Регионалното управление на образованието, директори на видински учебни заведения, учители, ученици, родители, съобщиха от Общината.

По случай празника д-р Ценков поднесе поздравителен адрес на директора на "Цар Симеон Велики" Ирена Гъркова.

"Вашето учебно заведение и до днес е еталон за качествено образование и продължава да се утвърждава като институция, която не само дава знания и умения, но и изгражда у учениците морални ценности. Изказвам признателността си към учителите за всеотдайността и любовта, с които изпълняват своята мисия да образоват и възпитават нашите деца – бъдещето на град Видин и на България" – пише в адреса.

Директорът г-жа Гъркова припомни историята на учебното заведение.

"1882 година Видин има своята гимназия. Наследник на това училище днес сме всички ние тук, в тази зала. Даваме всичко от себе си Видин да бъде по-напред от другите градове. Крайно време е да дадем нов живот на нашия град. Сигурна съм, че с общи усилия, с таланта на нашите деца, с труда на учителите, с подкрепата на родителите, с грижата на местните и централните власти това може да стане факт" – с тези думи Ирена Гъркова честити празника.

С огромен интерес присъстващите гледаха театрална постановка, изпълнена от осмокласници от учебното заведение. Те представиха спектакъл по мотиви от романа "Дон Кихот" на Мигел де Сервантес. Пиесата се реализира под ръководството на преподавателя по български език и литература.

Валентина Бурдашка в рамките на сформирания през тази учебна година в училището "Клуб за литература и драма".