С пъстри тържества и разнообразни прояви Бургас ще посрещне светлите християнски празници Лазаровден и Цветница.

Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда. На 5 сцени, разположени на различни места, ще се изявят 16 фолклорни танцови ансамбъла, 6 театрални школи за съвременно изкуство, които ще изпълняват модерен балет, латино, хип-хоп и спортни танци, 10 хорови и вокални формации, младежки духов оркестър и 4 младежки театрални школи.

Тържествата стартират още в петък, 26 април, от 11:00 часа с празничен концерт в парка на комплекс "Славейков“. Той е под надслов "Ой, Лазаре, Цветница иде, Цветница и Великден в личен ден Гергьовден“ и се организира от НЧ "Пенчо Славейков 1983“ гр. Бургас. Освен концерта, са предвидени още творчески работилници и базар.

На 27 април от 10:30 часа на пл. "Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде открита детска работилница "Цветолиние“. От 11:00 часа на празничната сцена концерт ще изнесат танцовите формации на Фолклорен ансамбъл "Атанас Манчев“. Двете инициативи са организирани от НЧ "Пробуда 1880“ – Бургас.

На ул. "Алеко Константинов“, популярна като уличката на занаятите, на 27 април от 11:30 часа стартира арт ателие "Любов“ с ръководител Росица Чобанова. От 12:30 часа празничната програма там ще продължи с концерт на Вокално студио "Сезони“ към НЧ "Пробуда 1880“ с ръководител Кина Христова и Народен хор "Трепетлика“ с ръководител Пепа Запрянова.

Безспорно една от кулминациите на Лазаровден в Бургас е откриването на Национална изложба на цветя "Флора Бургас 2024“. Официалната церемония за това стартира от 11:00 часа на едноименния експоцентър. Концерт ще изнесат музикантите от група "Горещ пясък“, а танцов спектакъл ще представят децата от ДГ "Вълшебство“. От 17:30 часа на сцената при експоцентър "Флора“ ще свири Бургаският духов оркестър.

Община Бургас е подготвила богата програма и за 28 април – Цветница.

На Цветница в центъра на града ще бъдат обособени 5 различни зони, в които ще се провеждат събитията от празничната програма.

Събитията ще се състоят на пл. "Св. св. Кирил и Методий“, ул. "Александровска“, пл. "Атанас Сиреков“, градинката при Часовника и градинката до храм "Света Богородица“.

Стотици деца от бургаските училища и детски градини с много танци ще се включат в парад на цветята. Той ще стартира от 11:00 часа от пл. "Тройката“ и ще премине по ул. "Александровска“ до пл. "Атанас Сиреков“.

Арт базарът на ул. "Алеко Константинов“ ще продължи през целия ден, а от 11:00 часа там ще започне концерт с участието на ВС "Слънчеви капки“ с р-л Мария Митева и Балетна школа "Сияние“ с хореограф Габриела Стефанова към НЧ "Фар 1946“, както и Вокална група за шлагерни песни "Ретро Бургас“ към НЧ "Асен Златаров 1940“ с ръководител Александър Перпериев.

Два големи фолклорни концерта ще се проведат на Цветница в комплекс "Меден рудник“. Едната сцена ще е разположена в пространството между блокове 46 и 51, където ще има и арт базар. В концерта от 11:00 часа под надслов "Пъстра Цветница“ настроение ще създават Оркестър "Жарава" със солисти – Ирена Станкова и Лазар Налбантов, ФФ "Чинките“, ВС "Примо", Танцови групи "Медено котле" и Арт школа "Вая“. Организатор на проявата е НЧ "Св. св. Кирил и Методий 1985“.

Вторият концерт в "Меден рудник“ ще се състои пред параклис "Св. Димитър“. В него ще участват възпитаници от СУ "Добри Чинтулов“ гр. Бургас и техните преподаватели – Панайот Стойчев, Цветелина Стойчева, Георги Миронски, Галя Гильова, ДФГ "Звъника“ при НЧ "Паисий Хилендарски 1928“ с р-л Ваня Дженезова, Дамска фолклорна група при пенсионерски клуб "Демокрация“, Гайдарска школа "Ясен месец“ при НЧ "Паисий Хилендарски 1928“ с р-л Георги Миронски. Организатор на концерта е НЧ "Паисий Хилендарски 1928“ гр. Бургас.

На Цветница Бургаският духов оркестър отново ще свири на сцената при Експоцентър "Флора“ от 10:30 и от 13:00 часа. А през това време – от 11:30 часа, ще се проведе детска работилница за засаждане на орхидеи. Неин организатор е Първо орхидеено общество в България. От 14:00 часа ще се проведе лекция и демонстрация на тема "Орхидеи“. От 18:00 часа ще бъде представена авторска електронна музика на бургаските артисти от BORA PROJECT.

В Център за съвременно изкуство и библиотека – зала "Акад. Константин Петканов“, от 11:00 часа ще се проведе "Великденски звън“ – детски образователно-развлекателен спектакъл на театър "Пан“.

От 11:30 часа на площад "Атанас Сиреков“ започва концерт с участието на: ДГ "Вълшебство“, ДГ "Здравец“, ДГ "Иглика“, Гайдарски оркестър "Младост“ при ЦПЛР с р-л Георги Георгиев, НХ "Трепетлика“ и ДФФ "Шарени гайтани“ с р-л Пепа Запрянова, ТС "Младост“ към ОУ "Елин Пелин“ с р-л Маргарита Колева, ДТС "Тракийче Бургас“ с р-л Теодора Войнова, ФГ "Медени звънчета“ към ОУ "Елин Пелин“ с р-л Кремена Дидова.

Отново в 11:30 часа, но на площад "Св. св. Кирил и Методий“ започва концертът "Цветна Цветница танцува и пее“. В него ще участват ДТС "Триптих“ кв. Сарафово с р-л Михаела Стефанова, ДТС "Хорце от сърце“ при ОУ "Братя Миладинови“ с р-л Янита Яръмова, ТС "Златен пламък" с р-ли Пламена Цветкова и Николай Цветков, ТС "Труполяче“ към СУ "Епископ Константин Преславски“ с р-л Христо Станчев, ДТС "Лъкатниче“ при НБУ "Михаил Лъкатник“ с р-л Дафинка Тигърова, ДФТА "Радост“ и ФА "Никола Гинов“ с р-л Димитър Гинов, ТС "Зорница“ при ГПНЕ "Гьоте“ с р-л Николай Парушев, ДТА "Звездички“ към ОУ "Св. Климент Охридски“ с р-л Николай Парушев, ДФА "Трите пъти“ и ФА "Лукойл – Нефтохим" с р-л Марио Егов. В програмата са включени и изпълнения на ФТФ "Зеленика“ с ръководител Мария Маркова – Халачева към Център за млади таланти гр. Бургас. Водещи ще бъдат младите артисти от младежка театрална трупа "Валери и приятели“.

От 11:30 часа в градинката до храм "Света Богородица“ е концертът "Моят весел, цветен и пъстър град Бургас“. Той ще е с участието на Хор към ФТА "Никола Гинов“ с диригент Пенка Петрова, Вокална формация към детски хор "Милка Стоева“ с р-л Мариета Секлемова, солисти Георги Георгиев и Татяна Атанасова, ВС "Сезони“ при НЧ "Пробуда 1880“ – гр. Бургас с р-л Кина Христова, солисти Беатрис Бакърджиева, Мария Димитрова и Рустислава Йорданова, солисти от ЦПЛР – Бургас с р-л Милена Добрева, солисти от Арт център "Точно време“ с р-л Женя Лалчева, ученици от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", специалност поп и джаз пеене. Водещи на събитието ще са актьори от Младежка театрална школа с ръководител Румен Велев.

В 13:00 часа в градинката до Часовника ще започне спектакълът "Цветни театрални миниатюри“. Той е с участието на Младежка театрална трупа "Валери и приятели“ с ръководител Валери Еличов, Театрална школа "Усмивка“ с ръководител Румяна Кралева, Младежка театрална школа с ръководител Румен Велев, Театрална школа "Детско царство" към ЦПЛР – Бургас с ръководител Атанасия Петрова.

Вечерта на площад "Атанас Сиреков“ ще завърши със спектакъла "Многоцветен танцов калейдоскоп“, чието начало е в 18:00 часа. В него ще участват Младежки духов оркестър към НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров“, Танцова школа "Estrella“ с р-л Олга Мохова, КСТ "Бургас 1975“ с р-ли Андрей Тодоров и Траяна Зелямова, Танцово студио 29 с р-ли Дияна Николова и Владимир Грудев, Клуб по спортна акробатика "Нефтохимик 2011“, Танцова школа "Крис“ с р-л Лорета Йовчева, Танцова школа "D&G“ гр. Бургас с р-л Галина Маджарова и Деляна Казакова, цветен тик-ток заедно със зумба инструктора Мария Аврамова. Водещи на събитието ще са млади актьори от младежка театрална трупа "Валери и приятели“.