Един милион българи стегнаха куфарите и тръгнаха на път през почивните дни. Туроператорите отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден.

"Тази година очакваме близо милион пътувания тези дни. Около 80 хиляди души ще бъдат извън България –  в Гърция, Турция и някои европейски столици. Имаме ръст на пътешествията и различните форми на туризъм", обясни пред NOVA NEWS, Константин Занков от Института за анализ и оценка на туризма

Според Горанова се очаква ръст на туристическите пътувания спрямо миналата година, не само заради почивните дни, но и заради по-топлото време. Тя посочи, че благодарение на високите температури през април, в южните съседни на България държави вече е възможен и морският туризъм.

"Основният проблем е, че летният сезон е кратък. През юли и август е най-натоварено. Има и недостиг на кадри в туристическия сектор", обясни Занков.

Горанова коментира и новото данъчно облагане върху туристическите услуги. "То ни завари неподготвени. Туроператорският бизнес трябва да се бори да остане рентабилен за сметка на повишените данъци", посочи още тя и увери, че цената на туроператорските услуги няма да се повиши.

Според двамата експерти секторът на туризма се адаптира към всички промени – пандемията, войната, инфлацията. Въпреки това политическата нестабилност рефлектира върху бранша.