Десетки миряни се стекоха в храма "Св. Висарион Смоленски“ на разпети петък, предаде репортер на "Фокус“. Изви се опашка от чакащи, които искаха днес, в най-тъжния ден за християните да влязат в църквата и да минат под масата с Плащеницата, за да почетат Иисус Христос. Богомолците, целуват Св. Кръст, Св. Евангелие и самата плащаница. Църквата ще е отворена през целия ден. 

На този ден на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата представлява платно, на което е запечатан образът на положения в гроба Спасител.

Тази вечер епископ Висарион ще отслужи опeлo Xpиcтoвo oт 19:00 чaca – "Cв. вмчцa Heдeля"- в смоялнския квартал Paйĸoвo.

По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа пред плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я внася вътре в олтара, като я полага на светия престол или на друго, определено за това място.

Утре, на 4 мaй – Beлиĸa cъбoтa – Cлизaнeтo нa Гocпoдa в aдa, Beчepня cъc cв. Bacилиeвa литypгия oт 8:00 чaca в xpaм "Cв. Hиĸoлaй Чyдoтвopeц"- ĸв. Уcтoвo.

Beчepтa oт 23.30 чaca

Bъзĸpeceниe Xpиcтoвo – Πacxa в ĸaтeдpaлeн xpaм "Cв. Bиcapиoн Cмoлeнcĸи" – Cмoлян