Честният кръст, потопен във водите на язовир "Валого“ край Кюстендил засия със няколко стотин светлодиодни соларни светлини. Това съобщи за "Фокус“ художникът Евгени Серафимов, по чиято идея през февруари 2023 година беше създадена скулптурата.

"Повече от година кръстът с красотата на ледените кристали ни накара да говорим за възкръсващия живот и за нашата роля в кръговрата на природата. Снощи спря да вали за няколко часа, точно колкото бяха необходими Кръста да получи новата си дреха от светлина - няколко стотин дребни светодиодни соларни светлинки. Точно за Разпети петък в огледалната повърхност на водата затрептяха отраженията им в една докосваща сърцето игра“, сподели ръководителят на школата "Новите майстори“ Евгени Серафимов.

Той прикани всички да се разходят до това място, където залезите са изумителни. "А след около час, когато светлинките започнат една по една да "възкръсват", помълчете и се потопете в настъпващия мрак, който пак беше победен от силата на светлината му! Възкресение е толкова близо“, каза творецът.

 

.