В последните дни на великденския пост вероятно много постещи хора вече се чудят с какво да се хранят. Месото дава много полезни вещества на организма, които обаче може да набавите и с други храни.

Фасул

Той е универсален заместител на месото и е с ниско съдържание на мазнини. Бобът е много питателна храна. Неговите зърна са с високо съдържание на фибри и протеини. В него се съдържат много малко мазнини, което означава, че можете спокойно да го ядете, без да се притеснявате за калориите и мазнините, който поглъщате. Повечето сортове боб съдържат само 2-3 процента мазнини в себе си, пише bTV.

Продукти от соя – соево месо и тофу 

Най-популярният растителен заместител на месото е соята, от която се прави и така нареченото "соево месо“ или TVP – текстуриран растителен протеин. То се произвежда от обезмаслено соево брашно, страничен продукт при производството на соево олио. Съдържа 50% соев протеин и трябва да бъде залято с течност в съотношение 1:2 преди да се използва. Има и соево месо, направено от соев концентрат със 70% протеиново съдържание, което се рехидратира в съотношение 1:3. 

Сайтан

Това е продукт, произведен с напълно растителни протеини и е отлична алтернатива на протеинови храни от животински произход, тъй като е богата на протеини. Това е храна, получена от преработката на пшенично брашно или други видове брашна, като например камут. Благодарение на този метод се извлича глутенът – веществото, което стои в основата на подготовката на сайтан. По-късно се месят и варят във вода със соев сос и други аромати, характерни за японската кухня.

Патладжан

Приятната текстура на този зеленчук може да замени месото в блюдото ни. Благодарение на неутралността на вкуса, може да бъде приготвен по различни начини и да разнообрази всяко ястие. Патладжанът съдържа много витамини и минерали, ето защо е и подходящ да се консумира при диети и хранителни ограничения.

Карфиол

Карфиолът може напълно да замести месото в менюто, въпреки че това изглежда невероятно на пръв поглед. Според уникалния си състав този продукт е най-близко до протеиновото съдържание на месото и съдържа подобни аминокиселини. В азиатските страни често слагат карфиол като заместител на пилешкото месо.