Останки на гигант бяха открити при спасителни разкопки на частен имот в с. Дебелт, община Средец.

Заради бъдещ строеж на къща там екип археолози, ръководен от доц. д-р Иво Д. Чолаков и Красимира Костова, разкри и проучи 21 гроба; според учените те са се натъкнали на периферията на Западния некропол (II – III век) на римската колония Деултум, пишат на страницата си от Archeologia Bulgarica. В най-интересния гроб № 10 е положен скелет с дължина 2,20 м, без дарове.

Около стъпалата са намерени цинтове от обувките. Вероятно приживе човекът е страдал от гигантизъм или друго рядко заболяване, но това ще се уточни след предстоящото костно изследване.

На антроположката доц. Виктория Русева ще бъдат предоставени и още поне два скелета – от Южния некропол на колонията, където същият екип разкри 30 гроба (II век сл. Хр.). В един от тях бяха намерени скелетите на двама души, обърнати един към друг, сякаш са искали да останат заедно и след смъртта. Дали са били влюбени приживе, няма как да се разбере, но антропологичното изследване ще установи пола, възрастта и евентуално причината за смъртта на двойката. Интересен детайл е, че всеки от тях е бил погребан с една монета точно под брадичката.