Апелативният съд в Бургас потвърди присъда от шест години лишаване от свобода на Валентин Вълчанов – шофьорът на зърновоза-убиец, отнел живота на баща и двете му деца в Айтос. При инцидента 17-годишен ученик пострада сериозно и бе с опасност за живота.

Burgas24.bg припомня, че тежката катастрофа стана на 13 септември 2021 година около 21.20 часа на айтоската улица Хаджи Димитър. Управлявайки товарен автомобил "Волво“, с прикачено към него полуремарке, при десен завой по посока на движението на товарния автомобил, Валентин Вълчанов нарушил правилата за движение, допуснал пътнотранспортно произшествие и по непредпазливост причинил смърт на Нури Хюсеин и децата му Айфер и Джелал, както и тежка телесна повреда на непълнолетния тогава Октай.  

Товарният автомобил превозвал 39 734,15 кг. пшеница. При навлизане в десния завой скоростта му се увеличила и той започнал да занася. Срещу него се движил автомобила на пострадалия Нури - "Волво ХЦ 60“, като в колата са пътували съпругата на водача и двете деца. Поради високата скорост на движение на товарния автомобил след предприетия от водача десен завой, започнал да се преобръща. Навлизайки в лентата за насрещно движение, с предния ляв ръб на полуремаркето, ударил управлявания от пострадалия лек автомобил, като прерязал косо задната му половина. Пострадалият Октай бил застигнат от отломките от тежкото превозно средство, откъснали се вследствие от сблъсъка с леката кола, последвалия удар в мантинелата и преобръщането  на асфалта.

"Според заключенията на вещите лица, изготвили автотехническата експертиза, причината за пътното произшествие са обстоятелствата, че подсъдимият не се е съобразил с неизправното състояние на спирачната система на полуремаркето, с неговото претоварване с 10 834,15 кг., с релефа на местността - пътят е с наклон на спускане по посока на кръстовище и с предстоящия десен завой.

Делото пред първоинстанционния съд е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, като съдът е редуцирал наложеното наказание с 1/3.

Апелативните съдии приемат, че деянието е извършено от подсъдимия виновно, при форма на вината непредпазливост, като той не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди, а не както окръжният съд е приел по-тежката форма на непредпазливата вина – самонадеяност.

Въззивната инстанция не е направила корекция на наказанието, като е преценила, че то е законосъобразно и справедливо отмерено при баланс на смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства.

Подсъдимият е лишен от право да управлява да управлява моторно превозно средство за срок от девет години.  Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС“, съобщиха от Апелативен съд – Бургас.