Оригинални статуетки ще получат победителите в Международния конкурс за млади пианисти "Милчо Левиев", който ще се проведе в Пловдив от 6 до 11 юли 2024 година. Това съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" Вики Алмазиду, съпруга на световно известния музикант. 

"Не знам децата дали ще го оценят това, но всяка статуетка няма да се излива, а ще се произвежда ръчно от известния художник и скулптор Наско Карадечев, който беше така добър да ни предложи всички статуетки да се правят ръчно", каза Алмазиду.

"Това е една малка оригинална пластика, която децата ще имат, като никоя друга. Дори "Оскарите“ се изливат, но нашата статуетка не", добави Алмазиду.

В регламента на конкурса са изброени всички награди, които ще се раздават на победителите.

"Има една голяма награда на сдружението "Милчо Левиев", която е 2 500 лева, има две големи награди от Община Пловдив, които също са по 2 500 лева. Има една голяма награда за едногодишно обучение за 2 500 лева от НБУ. И след това следват първа, втора, трета награда в по-малката група и също съответно първа, втора и трета в по-голямата група, като в голямата група са малко завишени наградите, но са пак достатъчно стимулиращи награди", добави Вики Алмазиду.

Ще има и награди за всички участващи - всякакъв вид фланелки, тениски, с лого, папки, чанти и т.н. – всичко, което ще им трябва за тези няколко дни в Пловдив.