С масово, цветно и пъстро шествие община "Родопи“ ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организираното тържество е по инициатива на ръководствата на училищата в селата Браниполе и Белащица и се провежда за втора поредна година. Преподаватели, ученици и жители на двете села ще преминат в шествие няколко километровата отсечка от Белащица до Браниполе, за да се съберат на единствената улица, която е обща за двете села – последна за Браниполе и първа за Белащица.

По традиция в шествието ще участват кметът на община "Родопи“ Павел Михайлов и заместник-кметът Емилия Иванова.

Колоната ще тръгне в 10.00 часа едновременно от двете училища и ще премине през улица "Родопи“. Срещайки се по средата между двете села, ученици и учители ще отправят приветствие едни към други.

За да се осигури безопасното преминаване на участниците в празничното шествие по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще бъде спряно движението на пътни превозни средства по главните улици на двете села от 10:00 часа до 11:30 часа.