Административният съд в Пловдив потвърди финансова корекция в размер на 25%, наложена от Управляващия орган на ОПОС на държавното дружество "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, за проекта за реконструкция на довеждащ водопровод от ПС Катуница до Прекъсвателна шахта 50м3 гр. Асеновград, предава Plovdiv24.bg.

Договорът за изпълнение на дейностите е сключен през 2021 г. с ДЗЗД "Елит ВиК Пловдив" и е на стойност 9 746 895.17 лв. без ДДС. Споразумението е по проект "Доизграждане и реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи в обособена територия, обслужвана от "ВиК“ ЕООД, гр. Пловдив, България", Оперативна програма  "Околна среда 2014 – 2020“.

На 21 юни 2023 г. е издадено Решение на ръководителя на управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., с което се налага финансова корекция в размер на 25% от стойността на засегнатите от нарушението и признати от УО на ОПОС за допустими за финансиране разходи. Тогавашният директор на ВиК - Пловдив Огнян Кулишев обжалва в съда санкцията. 

Според ръководителя на УО са установени пропуски и несъответствия в техническото предложение на избрания за изпълнител участник в обществената поръчка - ДЗЗД "Елит ВиК Пловдив". В резултат, до оценка е допусната техническа оферта, която не отговаря на изискванията, с което е допуснато неравно третиране на участниците. Не е доказаната нанесена конкретна вреда на средства от ЕСИФ, но би могла да настъпи, тъй като допуснатото нарушение при избор на изпълнител нарушава принципите на свободна конкуренция. 

Жалбоподателят заявява, че нанасянето на вреда на общия бюджет на ЕС е необходимо условие за налагането на финансови корекции. Съдът отбелязва обаче, че нередност има и тогава, когато е налице възможност за нанасянето на вреда на общия бюджет, и няма изискване да се докаже наличието на точно финансово изражение. Това следва от буквалното езиково (семантично) тълкуване на разпоредбата на чл.2 (36) от Регламент № 1303/2013, което не оставя никакво съмнение за тази възможност - "има или би могло да има".

Магистратите посочват, че нарушението на правото на ЕС и в частност на принципите на равнопоставеност и недискриминация, които обективно се явяват нарушени при неспазване на изискването за неналагане на ограничителни изисквания, винаги създава потенциална възможност за настъпване на вреда в бюджета на Съюза. Такива нарушения всъщност водят до ограничаване участието на неопределен потенциален брой кандидати, иначе заинтересовани от участие в настоящата обществена поръчка, с което възложителят е понижил възможността за избор на по-конкурент на оферта и в този смисъл до спестяване на разходи за бюджета на Съюза.

За нарушението е наложен най-високия приложим процент санкция - 25%, което означава, че ВиК Пловдив ще трябва да връща 2 436 723,79 лв. Дружеството е осъдено да заплати на МОСВ 540 лв. разноски за делото. Решението на пловдивските магистрати подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Припомняме, че в началото на декември ВАС отмени финансова корекция от 25% за ВиК, равняваща се на 20 милиона лева, за изграждането на Южния обходен колектор.