"Български ВиК холдинг" обяви конкурс за управител на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Пловдив, научи Plovdiv24.bg.

Кандидатите трябва да имат висше инженерно, икономическо или юридическо образование, с образователно-квалификационна степен "магистър". Изисква се не по-малко от 2 години на ръководна позиция или като член на орган на управление на публично предприятие или търговско дружество. Задължително условие е кандидатът да има добра репутация. Като критерий е заложено да притежава умения и компетенции в областта на стратегическото планиране и в областта на оперативното управление. 

Конкурсът ще се проведе на три етапа: предварителен подбор по документи, представяне на Концепция за развитие на предприятието до 15 страници за 3-годишен период на управление, интервю (събеседване) по въпроси от представената концепция. 

Крайният срок за подаване на документи е 19 февруари 2024 г. включително. Списъкът с допуснатите и недопуснатите кандидати ще бъде обявен до 22 февруари. Крайният срок за представяне от допуснатите кандидати на Концепция за развитие на предприятието за 3-годишен период на управление - до 8 март включително. Събеседването с допуснатите до трети етап кандидати ще се проведе не по-рано от 5 работни дни след изтичане на срока за представяне на Концепцията, като датата ще бъде обявена на официалната електронна страница на "Български ВиК холдинг" ЕАД.

Договорът за управление с класирания на първо място кандидат се сключва за срок от 3 години. Месечното възнаграждение се определя при условията и реда на член 56 от Правилника за прилагане на закона за публичните предприятия (ППЗПП). 

Припомняме, че пловдивското дружество остана без титулярен шеф след като през ноември 2023 г. УС на "Български ВиК холдинг" ЕАД изненадващо освободи Огнян Кулишев за незадоволително финансово управление в последните две години, довело до непокрита загуба към 30.09.2023 г. в размер на над 16 млн. лв. За временно изпълняващ длъжността бе определен дългогодишният главен инженер на оператора инж. Антон Гълъбов

В началото на 2023 г. временният към онзи момент управител на ВиК - Пловдив Огнян Кулишев спечели конкурса за поста. Процедурата беше обявена от Български ВиК холдинг през ноември 2022 г. До защита на Концепция за развитие на предприятието за 3-годишен период на управление бяха допуснати трима кандидати. Кулишев беше класиран на първо място и му беше поверено управлението на водното дружество.