Обектът "Късноантична сграда Ирини", познат на пловдивчани като Културен център "Тракарт", който доскоро се стопанисваше от Жордж Трак в подлез "Археологически", ще бъде открит за туристически посещения през месец април. Това съобщи за Plovdiv24.bg доц. Елена Кантарева-Дечева, директор на ОИ "Старинен Пловдив“.

Денят - 18 април, който е избран за откриването, съвсем не е случаен. На тази дата беше открита и Епископската базилика. 18 април е и Световен ден за опазване на световното културно наследство.

Тази година ще бъде отбелязана и 55-годишнината на института, който е правоприемник на сдружение "Старинен Пловдив“.

"Обектът беше в лошо състояние. Имаше комисия, назначена със заповед на министъра на културата по чл. 160 от Закона за културното наследство, която да определи състоянието на мозайките, изобщо на цялата археология. И тази комисия трябва да излезе с предписания за аварийни намеси или за по-нататъшни намеси по отношение на опазването на обекта като цяло. Все още нямам протокол. Надявам се до края на месеца да излезе протоколът от тази комисия, за да можем да проведем дейностите по опазване на мозайката. Но ние през това време ремонтираме, извършване ремонтни дейности на климатични инсталации, подменяме осветление и други такива ремонтни дейности", поясни доц. Кантарева.

Новината, че Епископската базилика на Филипопол попада в 100-те национални туристически обекта, ОИ "Старинен Пловдив" разбрали от медиите и били приятно изненадани.

"Ние не сме правили никакви постъпки в това отношение. Малката базилика отдавна е включена в 100-те национални туристически обекта. Сега, с включването и на другите два – Епископската базилика и късноантична сграда "Ирини", трите обекта стават част от серийния обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол", посочи Кантарева.  

"Очакваме те да се свържат с нас, защото ние имаме няколко обекта, които са включени в 100-те национални туристически обекта, както ви споменах, това е: Малка базилика, това са Античен театър, Римски стадион и Къща "Хиндлиян“. Т.е. оттук нататък те трябва да бъдат включени в нови книжки, заедно и с всички нови обекти, които да се отпечатат. Трябва да бъдат изготвени печати със съответните обекти. А може би знаете, напоследък те имат и дигитална платформа с QR кодове, където могат да се слагат и дигитални печати. И там, онлайн, може да се види чрез това приложение повече информация за различните обекти", добави доц. Елена Кантарева.