XIV Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки ICCM  започна днес в ДК "Борис Христов“. От 24 - 28 октомври 2022 г., по покана и с домакинството на Община Пловдив, в партньорство с фондация "Балканско наследство“ и патронажа на Министерство на културата на Република България, в Пловдив си дават среща  повече от 200 делегати от 20 различни страни - от Съединените американски щати до Близкия изток и Северна Африка.

Международната конференция ще предостави на всички членове на ICCM възможността да оценят културата и наследството на Пловдив. В същото време, конференцията ще допринесе за укрепването на професионалните отношения между археолози и реставратори на територията на Балканския регион със специалния принос на българските колеги и цялата международна професионална мрежа. Един от фокусите на конференцията ще бъде Епископската базилика, която е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия.

Събитието се организира за първи път в нашата страна като то е в съзвучие с кампанията за популяризиране на мозаечното наследство на Пловдив. Конференцията е свидетелство и за яркото присъствие на Пловдив в редиците на световната професионална общност в областта на изучаването, консервацията и реставрацията на мозайки. Самият форум е важна стъпка към включването на мозаечното наследство на Пловдив в постоянния списък на ЮНЕСКО.

Организатор е фондация ICCM за консервация на мозайки, която е с над 40 - годишна история. В нея членуват повече от 300 професионалисти от 35 държави. Сред лекторите на конференцията са: Роберто Нарди, Гал Де Гишен, Жан Мари Тютонико, Аиша Бен Абед, Елена Кантарева-Дечева, Алесандро Лугари, Дора Иванова, Димитриос Макрис, Стефания Хлувераки, Монсерт Пуже И Дорка, Фади Балаави, Евелин Шантрьо, Кутал Горкай  и много други. Основните презентации включват следните теми: Предизвикателства пред поддържането и консервацията на мозайки в градска среда; Консервация на мозайки, опазване и управление при критични външни условия; Документиране на мозайки in situ и фотограметрия; Мозаечното наследство на България от Римския период до наши дни; История на консервацията на мозайки в Стоби, РСМ; Мозайките от съвременната епоха; Инициативата МОЗАЙКОН и други. В конференцията участват експерти от: Италия, Франция, Алжир, Испания, Либия, САЩ, Йордания, Сирия, Гърция, Мароко, Тунис, Сърбия, България, Грузия, Палестина, Египет, Словения, Турция, Хърватска,  Португалия, Ливан и други.

Приветствия по повод откриването на големия международен форум отправиха: Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, проф. д-р Мариела Модева - зам.-министър на туризма, доц. д-р Борис Данаилов - началник на политическия кабинет на министъра на културата - проф. Велислав Минеков, Амелия Гешева – бивш заместник-министър на културата, бивш заместник-кмет по култура на община Пловдив и един от инициаторите на събитието, идеята за което възникна след домакинството на Пловдив на Международния симпозиум "Консервация и реставрация на мозайки през февруари 2017г. Приветствия произнесоха още доц.д-р Елена Кантарева –Дечева - директор на ОИ "Старинен Пловдив“, Роберто Нарди – президент на ICCМ, и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим и Dr. Joan Weinstein – директор на Getty Foundation. Поздравителен адрес до организаторите и участниците изпрати и Председателя на Народното събрание Вежди Рашидов. Конференцията е с работен език – английски, като е осигурен и симултанен превод на арабски.  

До края на форума в петък, в двете конферентни зали и в голямата зрителна зала ще има множество дискусии, презентации, постер и видео сесии. Предвидена е и обиколка на Пловдив с посещения на Стария град и всички обекти с мозайки. В една от вечерите концерт за гостите ще изнесе ФА "Тракия“. В четвъртък, те ще посетят обекти, свързани с историческото и мозаечното наследство на България извън Пловдив – Бузлуджа, Казанлък, Стара Загора и др. В последния ден – на 28 октомври е избора на нов Управителен съвет, представяне на добри практики и презентация на новия Управителен съвет, с което конференцията  ще приключи.