Автомобили със специален режим и десетки служители на НСО завардиха Епископската базилика на Филипопол. За това сигнализира редовен читател на "Фокус". Оказа се, че причината е високопоставен гост от Южна Корея. Ето какво информираха от общината:

Делегация, водена от председателя на Националното събрание на Република Корея г-н Ким Джин-пьо, посети Пловдив. Тя бе посрещната в Епископската базилика на Филипопол от кмета на Пловдив Костадин Димитров, председателя на Общинския съвет Атанас Узунов и заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Кметът Димитров посочи, че културата и представянето на архитектурно-историческото наследство по най-добрия начин, са сред основните приоритети на ръководството на Община Пловдив.

Председателят на Националното събрание на Република Корея остана възхитен от мозайките, изложени в Базиликата. Огромно впечатление му направи изображението на пауна с отворената си пищна, многоцветна опашка - олицетворение на райската градина и безсмъртието на душата.

Костадин Димитров подчерта дългогодишното сътрудничество и приятелски отношения с Република Корея и припомни, че Пловдив е побратимен с корейския град Тегу.

После гостите разгледаха Античния Одеон, Западните пропилеи, Главната улица и Античния театър. Председателят на Националното събрание на Република Корея си направи снимки за спомен пред Община Пловдив.

Делегацията, водена от Ким Джин-пьо, е на официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание Росен Желязков.