Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне остана изключително впечатлен от културно-историческото наследство на Пловдив. Високопоставеният гост посети най-старият жив град в Европа и шестият най-стар в света в рамките на официална визита в България, предаде репортер на "Фокус".

"За първи път ЮНЕСКО идва като официална делегация в Пловдив. Изключително съм впечатлен от това, което видях. Добре познаваме град София и всички монументи в Листата, но рядко имаме възможност да посетим монументите, които са в Индикативната листа. 

Най-важното, за което разговаряхме, е да се сложи културното наследство като акцент в града, как на идните поколения да представим по най-добрия начин културното наследство, което имаме. Идеята е това културно наследство да върви ръка за ръка с живите градове. Този град (б.а. - Пловдив) е пример за това. 

Няма рецепта за преминаване от Индикативния списък нагоре. На първо място, всички изисквания трябва да бъдат изпълнени. България има 12 или 13 обекта, последното представяне е било през 80-те години. Ние сме отворени за бъдеща номинация" - каза пред камерата на "Фокус" Ернесто Отоне.

Освен Епископската базилика на Филипопол делегацията разгледа археологическите разкопки по Форум север, Римския стадион, Главната, кварталът на творческите индустрии "Капана".

Обектът "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, Римска провинция Тракия" е вписан в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти през 2018 година.

Епископската базилика в Пловдив със запазените в нея мозайки е уникален паметник, с който България се гордее. Включването й е признание за значимостта на културното наследство на страната ни и конкретно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното наследство. Базиликата е сред най-впечатляващите паметниците по българските земи от римската епоха и няма аналог в България и в Югоизточна Европа. 

Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел "Европа“ в Центъра за световно наследство Берта Де Санкристобал пристигнаха на официално тридневно посещение в България. В рамките на визитата са предвидени различни срещи, първата от които с вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. На нея е обсъдено сътрудничеството на страната ни с ЮНЕСКО и бъдещите перспективи за работа.

На 8 март делегацията от ЮНЕСКО ще посети остров "Св. св. Кирик и Юлита“– Созопол, където предстоят дискусии около проекта за изграждане на Световен Център за изкуствата. Предвидена е среща с кмета на Община Созопол и с директора на Центъра за подводна археология (ЦПА).

На 9 март, четвъртък, гостите ще бъдат приети от министъра на културата Найден Тодоров в министерството. В 12:00 ще започне срещата в Национална галерия -"Двореца" с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на науките и на Регионалния център за нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа. Следобед, преди да отпътуват от България, г-н Ернесто Отоне и Берта де Санкристобал ще се срещнат с министър Николай Милков в Министерството на външните работи.