Започва XIV конференция на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM ). Тя ще се проведе в ДК "Борис Христов“ от днес до 28 октомври по покана и с домакинството на Община Пловдив и патронажа на Министерство на културата на Република България. ICCM е организация с над 40 - годишна история, в която членуват повече от 300 професионалисти от 35 държави. Президентът на организацията Роберто Нарди, който е и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим, заедно с Dr. Joan Weinstein – директор на Getty Foundation, ще открият форума днес в 10,00 часа.        

Идеята за организиране на мащабната международна конференция – триенале възниква след  домакинството на Пловдив на Международния симпозиум "Консервация и реставрация на мозайки“, който се проведе в Дома на културата "Борис Христов“ през февруари, 2017 г. В него участваха членове на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM) и учени от България, Италия, Франция, Гърция, Тунис, Сирия, Испания, Великобритания и Македония. 

Международната конференция ще предостави на всички членове на ICCM възможността да оценят културата и наследството на Пловдив. В същото време, конференцията ще допринесе за укрепването на професионалните отношения между археолози и реставратори на територията на Балканския регион със специалния принос на българските колеги и цялата международна професионална мрежа. Ще участват повече от 200 делегати от 20 различни страни - от Съединените американски щати до Близкия изток и Северна Африка.

България ще е първата страна без излаз на Средиземно море, в която се организира мащабното събитие.  Един от мотивите да бъде взето решение  за домакинството на Пловдив на XIV-тата Конференция са мозайките от двете базилики - Малката и Епископската базилики, мозайките в Културен център "Тракарт“ както и кандидатурата на Пловдив за включване в постоянния списък на ЮНЕСКО.

Един от фокусите на конференцията ще бъде Епископската базилика, която е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Малко от впечатляващата архитектура на трикорабната базиликата с абсида, предверие и открит двор с колонади, е оцеляло във времето, но съхранени в два пласта са около 2,000 кв. м. многоцветни мозайки, които превръщат базиликата в първокласен паметник на културното наследство с международна репутация.

Базиликата ще бъде специален обект за научни дискусии и споделяне на ноу-хау от страна на учени от Европа и Близкия изток. Задължително е да се отбележи и огромния образователен ефект на темите в конференцията върху големия брой млади учени и студенти от България и Балканския полуостров, които ще присъстват на събитието.

Организацията на проявата ще има огромни ползи за града. Тя ще доведе до привличане на значителен интерес както от страна на експерти и учени, така и от страна на чуждестранни туристи и научни общности, интересуващи се от опазване на културно-историческото наследство на Пловдив. След отлагането на конференцията поради пандемията, през тази година тя ще се превърне в нов мощен стимул за възстановяване на яркото присъствие на града и страната ни върху културната карта на Европа и света.

Събитието се организира за първи път в нашата страна като то е в съзвучие с кампанията за популяризиране на мозаечното наследство на Пловдив. Конференцията ще бъде свидетелство и за яркото ни присъствие в редиците на световната професионална общност в областта на изучаването, консервацията и реставрацията на мозайки. Очаква се градът ни да посрещне експерти от цял свят, международно признати лектори и учени.

Международният комитет за консервация на мозайките е основан през 1978 г. като комитет от професионалисти в тази област. ICCM има натрупан опит в консервацията и опазването на мозайките в широка перспектива. Това включва изучаване на древни технологии, превантивна консервация, коригиращо лечение, представяне и социализация на мозайките както in situ, така и в музеи или хранилища. ICCM публикува сборници от своите редовни конференции, както и бюлетини и днес признати като ръководство за работа в тази област за учени, професионалисти и студенти. Официалните препоръки на ICCM са световно призната експертиза при дефинирането на теоретични и методологически подходи в областта на консервацията и реставрацията на мозайки. ICCM има статут на благотворителна фондация с представители от повече от 35 страни по света. 

Сред лекторите на конференцията са: Роберто Нарди, Гал Де Гишен, Жан Мари Тютонико, Аиша Бен Абед, Елена Кантарева-Дечева, Алесандро Лугари, Дора Иванова, Димитриос Макрис, Стефания Хлувераки, Монсерт Пуже И Дорка, Фади Балаави, Евелин Шантрьо, Кутал Горкай  и много други. 

Основните презентации включват следните теми: Предизвикателства пред поддържането и консервацията на мозайки в градска среда; Консервация на мозайки, опазване и управление при критични външни условия; Документиране на мозайки in situ и фотограметрия; Мозаечното наследство на България от Римския период до наши дни; История на консервацията на мозайки в Стоби, РСМ; Мозайките от съвременната епоха; Инициативата МОЗАЙКОН и други. 

В конференцията ще вземат участници от: Италия, Франция, Алжир, Испания, Либия, САЩ, Йордания, Сирия, Гърция, Мароко, Тунис, Сърбия, България, Грузия, Палестина, Египет, Словения, Турция, Хърватска,  Португалия, Ливан и други.