Започваме оборудване на изборните помещения, ще имаме допълнителни кутии за бюлетините по решение на ЦИК. Това съобщи временно изпълняващият длъжността секретар на Община Стара Загора Делян Иванов, предаде репортер на "Фокус". Той отговаря за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейски парламент и за 50-о Народно събрание, насрочени за 9 юни.

В срок до 25 май се подават заявленията за гласуване по настоящ адрес, припомни г-н Иванов. "Виждаме, че в сравнение с предходни избори са подадени малко заявления - 1200 броя, а за сравнение на предходния избор имахме подадени 3820“, посочи той. Всеки гласоподавател, който иска да се възползва от това си право, може да го стори и в последния момент. На 24 и 25 май, които са официални почивни дни, ще има дежурни в сградата на Община Стара Загора и във всички кметства и кметски наместничества на територията на цялата община. Така че всички, които искат да заявят гласуване по настоящ адрес, ще могат да го направят.

"Общият брой избиратели в предварителните избирателни списъци е 140 327 души. Очакваме крайния срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, тогава ще добавим към това число и броя на подадените заявления", допълни Делян Иванов.

Любопитен факт е, че има 5-има гласоподаватели, които ще придобият пълнолетие в изборния ден - 4-ма младежи и едно момиче. Тийнейджърите ще навършат 18 години на 9 юни и те вече са включени в избирателните списъци. Най-възрастните избиратели също са петима: двама мъже на 100 и 101 години и три жени на 100, 103 и 104 години. Те също имат право на вот.

Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров са образувани общо 212 избирателни секции, от които 205 са общи и 7 са специални; в това число има и 3 подвижни за хора с двигателни затруднения. "Към вчерашна дата бяха подадени 9 заявления, необходими са 10 за образуване на подвижна секционна избирателна комисия, но в срока до 25 май очаквам да има необходимия брой“, информира още Делян Иванов. С решение на Районната избирателна комисия е определен броят на членовете на всяка секционна комисия: ще има 160 СИК в състав от 9 членове и 52 в състав 7 членове.

"Консултациите между политическите партии минаха, те бяха публични и там беше постигнато съгласие между техните представители за съставите на секционните комисии“, припомни Делян Иванов.

В изборната нощ протоколите ще се предават в сградата на Областна администрация.