"квАРТал" се асоциира със старото архитектурно наследство. Нашата цел е, когато хората слизат в стария център, да гледат къщите, да се вдъхновяват, да ги пазят, да научават истории. Това каза създателят на инициативата Мартина Стефанова в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

"кваАрТал" е общност от хора, които допринасят за запазването и обновяването на Стара София в района на булевардите "Дондуков", "Васил Левски", "Сливница" и "Мария Луиза". "Това е мястото, част от район "Оборище", с най-много паметници на архитектурата, които ние се борим да съхраним, защото те постепенно се "изяждат" и изчезват. Това е процес, с който се борим от години. Жалко е, че вървим и подритваме тази история и се опитваме да я заличим, но тя е там, има я на много пластове, до 2000 години назад включително", разказа Мартина Стефанова.

Тя отбеляза, че среща подкрепата на сегашното ръководство на район "Оборище“. "Георги Кузмов е човек с изключително отношение към паметта и сградите паметници. С него вече успяхме да стопираме няколко желания за разрушаване на сгради и общински имоти, които бяха на косъм да бъдат продадени. Нашата цел е не да спрем инвеститорите, а да ги убедим, че те трябва да строят сгради, които да бъдат в унисон, да се съобразяват със стария център“, поясни Стефанова.

"квАРТал" се провежда вече девет години. "Ние се борим не само за добро съдържание, което да включва исторически моменти, паметта за архитектурното наследство, но работим с живущи, с локации, каним непрекъснато нови хора, които да заселват квартала. Това е дългосрочна инициатива“, обясни инициаторът на събитието.

Тази година Фестивал "квАРТал“ ще се проведе от 13 до 15 септември, а от 17 до 19 май ще се проведе "Пролет в квАРТал“. "Темата е пролет, разцъфване, всичко, което ни зарежда. Ще имаме много цветя, много теми, които са свързани с цветя, напитки с цветя. Локациите са приготвили много цъфтяща програма в старите гради“, сподели организаторът на събитието.

На всички локации ще има QR кодове, които ще дават информация за локациите. "Всички локации, които се включват, са измислили страхотна програма. Има детски работилници, има градски работилници. Ще работим с историята на София заедно с Регионален исторически музей, а с уредника Йордана Николова правим исторически турове. Ще има късометражни филми, ще има много литература, ще има много музика по улиците. Ще има суинг танци през целия ден, моноспектакли. Препоръчвам да се разгледа детайлно програмата, защото за разлика от другите открити събития, голяма част от основната програма е именно по малките локации“, разказа Мартина Стефанова.

По думите й районът, в който се провежда "квАРТал“, се променя с всяка изминала година към добро.