С 30 гласа "За" и 1 "Въздържал се" Общинският съвет на Казанлък удостои днес със званието “Почетен гражданин" на Казанлък юриста Стефан Саранеделчев, предаде репортер на "Фокус". Саранеделчев има разностранни обществени занимания и интереси, свързани с патриотични идеи и инициативи. Има и редица изследвания в областта на историята, краезнанието и родознанието.

Забележителна е неговата памет за исторически събития, личности и дати, които описва в своите книги, публикации и интервюта, и задълбочената му изследователска дейност на стари казанлъшки родове.

Стефан Саранеделчев е пословичен със своята краеведска дейност, благодарение на която са изследвани известни казанлъшки фамилии, проследено е родословното им дърво и така са съхранени за поколения напред.

Детайлно е изследвал и описал в книгите старите казанлъшки родове – Саранеделчеви, Калайджиеви, Кьорнедялкови. Издирил и запазил е спомени на казанлъчани за места, улици, обекти в града, които са безценен източник за историята на Казанлък. Самият той описва с перфектна точност квартали, родове и места, хора и събития, на които е съвременник. С енциклопедичните си знания и прецизна памет Стефан Саранеделчев е истински извор за факти, личности, събития в града. Негов е разказът за последните години от живота на един от основателите на Българската социалдемократическа партия в България, видния български общественик Константин Бозвелиев.

Разказът на Стефан Саранеделчев е по спомени на неговия баща Дечко Саранеделчев. В продължение на 37 години Бозвелиев е общински съветник, избиран за народен представител в пет Народни събрания, кмет на Казанлък от 16.10.1908 г. до 24.09.1911 г.

Юристът има издадени 10 авторски книги. Стефан Саранеделчев е един от малкото останали казанлъчани, който пази невероятни спомени за живота в града, събира факти от историята му и продължава да се вълнува от всичко, което се случва днес в неговия любим Казанлък, проявявайки инициативност и гражданска отговорност.

В почетната книга на Казанлък ще бъдат вписани ултрамаратонецът Ради Милев и общественият деец Христо Ангелов. 

Почетните звания ще бъдат връчени по време на тържествена сесия на Общинския съвет, която ще се състои на 31 май в Исторически музей "Искра“.