"Нека да успокоим обществото. Инцидентът е лек. Влак, който е композиран за Пловдив, изчаква в покой, зад него маневрена машина трябва да композира друг състав от вагони, скоростта на машината е била 20 км максимум, до инцидента се стига след като на машиниста му е прилошало и не е могъл да спре маневрената машина. Няма челен удар, нито сблъсък", това заяви министър Георги Гвоздейков след като стана ясно, че на Централна гара в София е станала катастрофа, предаде репортер на "Фокус".

"Приети са шестима души, които са леко пострадали. Те са от маневрената бригада и не са пътници, но това предстои да се доуточни. Вината е изцяло върху машиниста, извършил маневрата", каза още министърът пред журналисти. 

"В момента се композира нов влак за Пловдив, който трябва да тръгне след минути", посочи още Гвоздейков.

Той е категоричен, че инцидентът не е свързан с инфраструктурата на гарата

Припомняме, че софтуерен проблем във временната маршрутно-компютърна централизация на Централна гара София предизвика закъснения в графика на движение на влаковете. Той е възникнал в понеделник в 19.10 ч. и е отстранен в 22.30 ч. По тази причина бяха отменени редица влакове, а други се движиха със закъснение.

От 7 май модернизацията на Централна гара София навлезе в нов етап и започна демонтирането на седем коловоза и контактна мрежа. В района на гарата се извършват активни строителни дейности с тежка механизация.