София се присъедини към Пакта на свободните градове, съобщиха от Столична община.

"Вярвам, че членството ни в Пакта на свободните градове ще ни даде възможност да си сътрудничим по-ефективно, да обменяме добри практики и да намерим общи решения на ключови проблеми. Заедно можем да изградим по-силни, по-устойчиви и по-демократични градове, в които всички граждани да се чувстват ценени и включени“, каза зам.- кметът на Столична община в направление "Европейски политики, международна дейност и туризъм“ Никола Барбутов, по време на срещата на върха на свободните градове в Братислава.

В събитието са взеха участие кметовете на Братислава – Матуш Вало, Будапеща – Гергели Карачони, Лвов – Андрий Садовий, Гданск – Александра Дулкевич, Варшава – Рафал Тжасковски и Тирана – Ерион Велиай.

По време на срещата бяха обсъдени теми, касаещи бъдещето на градовете, като ролята на градовете в борбата за демокрация и включването на гражданите, общи мерки за справяне с пропагандата и фалшивите новини, борбата с популизма, разделението и омразата.

Пактът на свободните градове е създаден, за да подчертае нарастващото значение на градовете за запазването и защитата на демокрацията и отвореното общество. Визията на Пакта е да изгради кметска мрежа, основана на ценности, която да може да се адаптира към постоянно променящата се политическа среда и да доведе до значима промяна. Основан е от кметовете на столиците на Вишеградската четворка – Варшава, Прага, Братислава и Будапеща – през 2019 г.

Целите на подписалите го страни включват обмен на информация за най-добрите практики в областта на градското развитие, жилищната криза и климатичните промени. Форумът подкрепя политики на Европейския съюз, които са съобразени с нуждите на градовете, както и за възможността за пряк достъп до европейско финансиране.