Кюстендил се поклони пред спасителите на българските евреи, предаде репортер на "Фокус“. В града под "Хисарлъка“ бяха отбелязани 81 години от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Церемонията започна пред паметника на Димитър Пешев.

На нея присъстваха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, областният управител Александър Пандурски, председателят на Общинския съвет в града Димитър Велинов, зам.- кметовете Николай Дочев и Венцеслав Терзийски, зам.- областният управител Мария Зарева, Директора на Регионалния исторически музей Валентин Дебочички и историкът доц. д-р Ангел Джонев, общински съветници, граждани, представители на Кюстендилска духовна околия, политически партии, на Организация на евреите в България и нейното представителство "Шалом" в Кюстендил, граждани.

В минута мълчание Кюстендил притихна и почете паметта на жертвите от Холокоста и делото на петимата кюстендилци, довели до спасяването на българските евреи през Втората световна война. Бяха поднесени венци и цветя на паметния знак.

Беше посочено, че в люлката на цивилизования свят – Европа, през 1933 година живеят приблизително 9 милиона евреи, пръснати в 21 държави. 6 милиона са избити единствено поради това, че са евреи. 1,5 млн. са бири децата.

Пред паметника на Димитър Пешев възпитаници на театралната школа към Обединен детски комплекс припомниха за това, че в критичните дни в началото на март 1943 г., когато се решава съдбата на хиляди хора, петимата кюстендилски граждани – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, със задружните си усилия допринасят да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните предели на Царство България.

Признателните кюстендилци се включиха в тържествено шествие от паметника на Димитър Пешев до къщата на Иван Момчилов. Там бяха положени венци и цветя на признателност на паметната плоча на Иван Момчилов.

Тържественото шествие продължи от къщата на Иван Момчилов до къща музей "Димитър Пешев", а в нея бе открита изложбата "Памет и плакати" на Държания културен институт при Министерство на Външните работи.