Кюстендил отбеляза 130 години от рождението на  небезразличния човеколюбец, съхранил състрадание и милосърдие към хората, спасителят на българските евреи Димитър Пешев, предаде репортер на "Фокус“. Честването се състоя пред паметния знак на Пешев, издигнат на централния площад "Велбъжд“.

Тук бяха областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов. Сред присъстващите бяха депутатът Христо Терзийски, представители на Архиерейското наместничество, на организацията на евреите в България. Директорът на РИМ – Кюстендил Валентин Дебочички, представители на политически партии и организации.

Пред присъстващите беше посочено делото в живота на Димитър Пешев, издигнало го над гравитацията на времето, и с което  до днес паметта му свети ярко в сърцата на хиляди българи и евреи – спасяването на повече от  48 000 живота, на  цял един етнос в България.

В словото се каза, че "Пешев е значима личност в съвременната история на света, носител на правда и  човеколюбие. Той е този, който не допуска печата на срама да бъде носен от българската държава и народ“.

Димитър Пешев е обявен за почетен гражданин на Израел и в негова памет е посадено дърво в Гората на праведниците в Йерусалим. Негов бюст е поставен в сградата на Съвета на Европа в Страсбург. Международната фондация "Раул Валенберг" създава медал с неговия лик. През 1973 г. Световният мемориален център на Холокоста Яд Вашем в Йерусалим присъжда на Димитър Пешев титлата "Праведник на света". Присъдено му е  най-високото българско отличие – орден "Стара планина". От 1997 година Димитър Пешев е носител на званието "Почетен гражданин на Кюстендил“.

Пред участниците в честването говори историкът доц. д-р Ангел Джонев, който разказа повече за живота и делото на големия българин.

Историкът посочи, че има и един човек, който е направил много в името на това, да има в Кюстендил места на памет, свързани с Димитър Пешев. "Нека местната власт да направи възможното този човек да получи признанието на Кюстендил. Това е Негово Превъзходителство посланикът на Държавата Израел Емануел Зисман. Един страстен привърженик на делото на Кюстендилската акция и на Димитър Пешев“, каза Ангел Джонев. Той припомни, че с негови усилия е изграден паметникът на Пешев в Кюстендил, издигната е и функционира къща музей "Димитър Пешев“, която е единственото място на памет в пределите на България за спасяването на българските евреи.

Присъстващите сведоха чела и с едноминутно мълчание отдадоха заслужена почит пред паметта и делото на Димитър Пешев, а след това поднесоха цветя на паметния му знак.