Кръгла маса по повод 130 години от рождението на Димитър Пешев се състоя в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“.  В дискусията участваха писателката Теодора Димова, писателят и редактор акад. Владимир Зарев, авторът на литературоведски изследвания, поезия, есета и пътеписи проф. Александър Шурбанов, Теодора Йосифова от Фондация "Завета Йерусалим".

Кръглата маса беше водена от доц. д-р Ангел Джонев от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките и автор на постоянната експозиция в къщата музей "Димитър Пешев“ в Кюстендил.

"130 години от рождението на Димитър Пешев, един от големите българи на XX век. Навършват се 130 години от рождението на основния спасител на българските евреи. Пешев е една от личностите, които имат място в историографиите на поне две държави. На България и на Израел, съвсем заслужено“, каза Ангел Джонев.

Историкът припомни, че актът от 9 март 1943 година е потвърден с известното писмо-изложение на 43 народни представители. То е написано от Пешев и е предоставено на неговите колеги за подпис, а с него се поставя въпросът пред изпълнителната власт – да се спрат крайните мерки срещу евреите. С тези действия се постига един резултат, с който е запазена честта на България и на нейния народ.

"Във всяко време трябват хора като Димитър Пешев. Съпоставянето на времето не е необходимо. Пешев достатъчно добре стои в своето време, но може да бъде пример за нашите съвременници – как да се подхожда в една трудна ситуация. Как да се жертва собствената кариера, собственото его в името на по-висши интереси“, каза Ангел Джонев.

Той подчерта, че след действията на Димитър Пешев от март 1943 година той е отстранен от поста подпредседател на Народното събрание, а след 9 септември 1944 година е отстранен от обществения и от политическия живот на страната. Живее живот на обществено забвение.

Макар и посмъртно, признанието за Пешев идва и то е категорично. Неговата известност се мери с местата за памет. В Кюстендил има къща-музей "Димитър Пешев“, паметник, площад, улица, с още няколко знака. Има паметници в София, Киев и Тела Авив. Има паметен знак в Съвета на Европа. "Според мен трябва да се мери достойнството на България с достойнството на нейните най-влиятелни и най-силни нейни граждани, а Пешев е в първата редица на тези хора през първата половина на XX век“, каза още Ангел Джонев.