Не е добре за нас като общество и като претендиращи за древна култура и още по-стара държавност да не можем да си подредим паметните дни на големите българи по еднообразен начин. Това каза в интервю за "Фокус“ историкът проф. Петко Петков. По думите му отдавна е изяснен въпросът с почитането на правилната дата от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски и вече няма спор, но въпреки това има места, на които тя се отбелязва на 19-ти вместо на 18-февруари.

"Най-важното е, че Стара Загора последва примера на историческата столица Велико Търново и вече няколко години правилно почита паметта на Левски на точната дата по нов стил – 18 февруари. Стара Загора е голям град и най-вероятно ще създаде подобни импулси и в околните селища. Много е симптоматичен този инат, проявяван от управляващите в София от няколко десетилетия, от най-различни политически екипи. Истината се знае отдавна. В учебниците още от преди 20 години, серията 2001-2002 година, е записано ясно, че новият стил от 6-ти февруари, когато е обесен Левски, е 18-ти. Представяте ли си уникалната изненада не само на малчуганите, но и на хората, които вече са в университети и знаят и учат правилната дата 18-ти, но виждат правителствените представители и чиновници да ходят на 19-ти да честват. Това е едно от показателните неща за българската действителност. Тя много често, благодарение на управляващите, се пренебрегва до степен на игнориране на науката история, стига да й е удобно на някаква традиция и политическа целесъобразност. От 2009-та година, когато във Велико Търново започна общинското поклонение да се прави на 18-ти февруари, тази тенденция се разширява постоянно, десетки селища следват правилната дата вече от години. Споменавам и Стара Загора с голямо удоволствие, защото моята кариера е започнала в Старозагорския съвет за култура. Това неминуемо ще продължи“, каза проф. Петков.

Историкът допълни, че много лош атестат за нашата обществена здравина и духа на българите е този дисонанс, който се демонстрира благодарение на ината на софийските управляващи. "И нямам предвид нито една партия – всички са го правили. Затова ние, от Историческият факултет на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий“, се обърнахме със специално решение и обръщение към всички институции и медии за отбелязване на правилната дата. Това беше направено преди няколко месеца, вече има отзвук от него и се надяваме тази година да има промяна. Няма да се получи лесно, защото 18 февруари е почивен ден, но ето в Търново, който е първият град и неслучайно е историческа столица, поклонението винаги и въпреки всичко е на 18-ти. Знам, че е трудно и на много администратори не им се иска, но това говори много зле за нас като цяло. Някои официални празници са по стар стил – 6 и 22 септември, а почти всички останали като 24 май, 3 март и т.н. са по нов стил. Това разностилие при неотменен закон от 1916 г. е много лош атестат и ако вътре в България може да се каже с лекота "Какво толкова, не е толкова важно“, на хората отвън им е много трудно да разберат как не можем да си подредим календара по еднотипен начин, въпреки че сме много стара нация“, каза историкът.

Проф. Петков припомни, че различната дата на отбелязване на смъртта на Левски е именно защото преди години 18-февруари се е падало почивен ден и заради това в столицата са организирали поклонение на 19-ти. "Но в уталитарната държава когато стане навик едно нещо, после не можеш да го спреш“, допълни той.

Рени АТАНАСОВА