Осъждаме категорично възможността този образ да бъде ползван от Кирил Петков и обкръжението му. И едва ли не тези хора да се самоасоциират с делото на Левски и борците за нашата национална свобода. Това каза Тома Биков по време на брифинг на ГЕРБ във връзка с провежданото от ПП и ДБ събитие в центъра на София в деня, в който отбелязвме годишнина от гибелта на Апостола. 

"Те нямат нищо общо с тях.  Днешното им поведение в центъра на София с музика и с декори около Народния театър, няма да ги направи българи, а част от тях изобщо няма да ги направи българи. Да си българин е въпрос на усещане и на идентичност, а не въпрос на демонстрация и на парадиране в този най-тъжен за българската нация ден. Добре е преди да ползват тези дни да си дават сметка какво се е случвало на тях. Тези дни не са повод за празник, а за мълчание и размисъл. Да си отговорим на въпроса до колко сме способни да изпълним завета на Левски и да се доближим поне малко до него. Начинът не е със сергии, с песни и с танци", заяви той.

Биков заяви, че днешният ден не е за стартиране на предизборна кампания, а е ден за размисъл. Той бе категоричен, че Левски принадлежи на всички българи, а не на отделна политическа партия или формирование. 

"Днес е ден за почит към Апостола на свободата и 150-годишнина от неговата гибел в името на България. Днес не е повод за празник нито повод за музика в центъра на София, нито пък за хепанинг, най-малко е повод за откриване на предизборна кампания с музика в центъра на София. Това, което се случва там, освен че е демонстрация на комплекс за липса на достатъчна национална идентичност, която се опитва да се прикрие под образа на Левски и борците за българска национална свобода, това е и обида за всички български граждани. Левски е на всички. Той не е нито на партиите, нито на отделните обществени групи. Левски събира в образа си цяла България. Обидно е този образ да бъде ползван, да не говорим за това да бъде приватизиран, от една група от хора, които са дошли тук, за да вземат, а не за да дадат. Част от тези хора са дошли, за да уредят живота си", каза той.