Детска градина №16 "Горски кът“ и Детска градина №58 "Звездица“ бяха подготвили празнични програми по повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, предаде репортер на "Фокус". Детска градина №16 "Горски кът“, намираща се в курортното селище Старозагорски бани, представи пъстра празнична програма. Гости на възпитаниците на детското заведение и техните ръководители бяха ресорният зам.-кмет на община Стара Загора Надежда Чакърова и главният експерт от отдел "Образование" Райна Димитрова, заедно с тях бе и кметският наместник Станчо Станев.

Малчуганите от 3-та и 4-та групи показаха знания по въпроси за България и Дякон Левски, рецитираха стихове и организираха състезание по лъвски скок. "Поздравявам вас, деца, както и вашите учители, помощници и родители. Възхищавам се на празника, който сътворихте днес и стотиците усмивки, с които ни посрещнахте. Съществуват три думи, които трябва да помните и споменавате винаги с гордост – Апостолът, Свободата и България!“, поздрав отправи Надежда Чакърова.

На празника на Детска градина №16 взе участие и Маргарита Малинова от читалище "Христо Ботев“ в Ново село, която подари образователни книжки на детското заведение.

Детска градина №58 "Звездица“ също отвори врати и показа произведенията, сътворени в памет на Апостола на свободата. Ресорният зам.-кмет посети и няколко детски групи по време на техните занимания, като им пожела да продължават да бъдат толкова креативни, усмихнати и послушни.

От началото на миналата седмица в старозагорското СУ "Васил Левски“ реализираха няколко инициативи, посветени на отбелязването на 150 години от обесването на Апостола на Свободата - патрон на училището.

Една от дейностите бе провеждане на анкета с ученици, учители, служители в училището и граждани на Стара Загора. Въпросът, който децата задаваха, бе "Какво е за вас Левски?“. Отговорите на анкетираните ще бъдат обобщени и ще получат гласност в деня на поклонението пред Апостола, съобщават от училището.

Вторникът бе ден за състезание – "Лъвски скок“ показаха ученици от I – IV клас. На 16 февруари, в СУ "Васил Левски“ с учениците от III клас и VI клас се проведе учебен час, посветен на живота и делото на Васил Иванов Кунчев. Децата показаха знания, свързани с интересни факти от живота на Апостола. Момичетата и момчетата се постараха със 150 думи  да посочат какво чувстват и мислят за Левски. В същия ден, в залата на училището, възпитаниците от  VI клас участваха в състезание на тема "Знам за Апостола“ .  Сформираните отбори имаха за цел да покажат колкото може повече знания за живота на Левски.

Във фоайето на училището бе експонирана изложба, посветена на 150 години от гибелта на Дякона. Учениците почетоха своя патрон и на 18 февруари, когато се включиха в общоградското отбелязване на годишнината пред паметника на Васил Левски в Стара Загора. 

Рени АТАНАСОВА