Над два часа ученици от две елитни гимназии говориха за Васил Левски и неговото дело в дискусионно студио, провело се на 21 февруари 2023 г. в една от залите на Художествената галерия "Проф. Теофан Сокеров" в Ловеч. Отборите бяха от Профилираната езикова гимназия "Екзарх Йосиф Първи" в Ловеч и от Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика "Ломоносов" (НПГПТО) в София. Като модератори на дискусията се изявиха учителите Мартин Стойнов от Езиковата гимназия и Станислав Вълев (НПГПТО), съобщиха от Община Ловеч.

Темата "От кой образ на Левски имаме повече нужда в днешния ден – от художествения или историческия?", бе развита в няколко части. Младежите говориха и взаимно се допълваха по различните въпроси от живота на Апостола – за престоя в манастира, за революционния му път, защо одата на Вазов се различава от историческите факти, какви са хипотезите за залавянето му и кои качества на Левски са ни необходими днес?

Участниците показаха завидни познания, умения да излагат свободно своите тези, богат речник. В повечето случаи двата отбора взаимно се допълваха и надграждаха знанията си.

Диалогът бе проследен от аудиторията с голям интерес, имаше и допълнения от публиката. Събитието бе проследено от Иваничка Буровска, началник на РУО – Ловеч, от директора на Езиковата гимназия Радослав Хитов и други педагози.

На финала кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изрази възхищението си от видяното. "Питате се какво би казал Левски, ако беше тук сега? Той е тук и ни гледа от всичките тези картини, които сме подредили в художествената галерия. Те са от Националната художествена галерия – София, от галериите в Карлово и Габрово, както и от фонда на ловешката галерия. Поздравявам всички участници за показаните знания, поздравявам и двамата модератори за професионализма. И трябва да помислим за нови подобни срещи", каза кметът на Ловеч.

"Изключителни знания показаха и двата отбора. Много ми хареса, че участниците се обръщаха един към друг със "съратници". Думата, освен че носи епохата, говори и за това, че имаме обща работата", каза директорът на НПГПТО инж. Таня Михайлова.

Кметът на Ловеч й връчи поздравителен адрес и специалния почетен юбилеен плакет по повод 150 години от гибелта на Васил Левски. Събитието е част от богатата програма, организирана от Община Ловеч по повод кръглата годишнина.

От своя страна директорът инж. Таня Михайлова връчи на кмета на Ловеч плакет на училището. Всички "съратници" и двамата модератори получиха протоколни подаръци от Община Ловеч.