Държавният глава Румен Радев отдаде почит пред паметника на Васил Левски, предаде репортер на "Фокус".

Румен Радев участва във възпоменателната церемония по повод 150-годишнината от смъртта на Васил Левски. По повод 150-годишнината Румен Радев, министрите от служебния кабинет, представители на КС, представители на духовенството, омбудсманът, главният прокурор и други поднесоха венец пред паметника на Васил Левски.

"С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите", с тези думи на Апостола започна словото си президентът Румен Радев по време на молебена по повод 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски, 

"Точно век и половина ни делят от деня, в който Апостола на българската свобода бе обесен. За тези 150 години България преживя много.

Възход, терор, триумфи и крушения, но почетта на българите към Левски остана свята. А следователно надживяха епохите. “С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите" и ние вървим, падаме, ставаме, търсим посоката, но не бива да губим кураж.

Чистата и свята република е далеч, но братството не рядко се проявява. Когато българите протегнахме ръка на пострадалите в Турция и Сирия, ние бяхме достойни за братското кредо на Апостола.

Да, стихиите на днешното време са опустошителни. Те нас обръщат и ние имаме силите да ги надмогнем. Хиляди българи с честен труд и достойно поведение обръщат времето според великите думи на Левски. Правят го смирено. 

Само с разум и солидарност може да прекараме страната ни през пожара на войната и кризата. Да я спасим от онез, които търгуват с интересите и достойнството на страната ни.

Само сплотени пред трибагреника може да спасим България, която Дякона и възрожденците възкресиха и обещаха. Всичко зависи от нашите задружни сили. Против тях не ложе да противостои и най-силната стихия. Вярвал го е в робски години, то е вярно и днес.

Поклон пред паметта на Апостола.  Да живее България!", каза още президентът.