"Левски е едно от малкото имена, които ни обединяват със силата на магнит“, изтъкна в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на днешните събития на Къкринското ханче, съобщиха от пресцентъра на общината. Думите й бяха потвърдени от реалността – хиляди граждани се стекоха в ловешкото село да почетат паметта на Апостола на свободата и да наблюдават историческата възстановка по залавянето му. Колона от стотици коли от цялата страна забавиха началото на ритуала, но пък си струваше да присъстваш на подобно събитие, за което дълго ще се говори.

Кметът Корнелия Маринова сподели факти от новооткритите документи и припомни колко много и разнообразни мероприятия в Ловеч са посветени на 150 години от гибелта на Апостола.

Сред официалните лица бяха още председателят на Общинския съвет Петър Цолов, областният управител инж. Светослав Славчев, бригаден генерал Иван Маламов, зам.- кметът Даниел Колев, кметският наместник на Къкрина Иваничка Станчева, общински съветници и други.

Поднесени бяха венци на признателност и преклонение към делото на Апостола, включително от името на министър-председателя на Република България.

По-рано имаше възстановка и на м. Пази мост, където e станала важна среща на Апостола с две заптиета. В ролята на Левски се представи Ивайло Енчев, участват и актьори от Драматичен театър Ловеч: Явор Костов – Яша, Георги Грозев, Гьорги Трайков, Неделин Найденов, Дейвид Тумбарков. Ролите на турски заптиета бяха поверени на доброволците от регионални клубове на Национално дружество "Традиция“. Режисьор на двете възстановки е Кристиана Бояджиева.

Събитията бяха реализирани с финансовата подкрепа на Министерството на културата.