Преструктурирането на общинските културни институции в културни институти ще има даде по-голяма самостоятелност и повече възможности за развитие. Това каза кметът на Община Благоевград Методи Байкушев по време на заседание на Комисията по култура, образование и вероизповедания към Общински съвет – Благоевград, предаде репортер на "Фокус“.

Припомняме, че кметът на Благоевград Методи Байкушев внесе предложение до Общински съвет за преобразуване на Ансамбъл "Пирин“, Биг бенд – Благоевград, Камерна опера и Градска художествена галерия от общински звена в културни институти с предмет на дейност създаване, разпространение и опазване на културни ценности в областта на музиката, танца, фолклора, и опазване на културно-историческото наследство.

В началото на днешното заседание на комисията общинският съветник Димитър Урдев коментира, че предложението на кмета Методи Байкушев е свързано с голяма промяна. В тази връзка той отправи въпрос към градоначалника, относно това какво всъщност ще се промени за общинските културни институции, ако Общински съвет – Благоевград приеме предложението.

От своя страна кметът Методи Байкушев коментира, че и към момента ние наричаме общинските културни институции – институти, но всъщност те не са такива. Целта на направеното предложение до Общински съвет е общинските културни институции да придобият по-голяма самостоятелност, като същите ще бъдат регистрирани като отделни юридически лица и ще представляват отделни кутлруни институти със собствен бюджет, с който ще могат да се разпореждат сами.

"Това ще намали влиянието на общината, включително и върху кадровата политика. Освен това ще позволи на ръководителите сами да решават по отношение на възнагражденията на хората, които са в техните екипи. Идеята е да дадем възможност на общинските културни звена да имат повече самостоятелност. Най-важното нещо, свързано с това предложение е, че те ще могат да кандидатстват с различни проекти по Национален фонд "Кулутра“, европейски програми и други“, отбеляза Методи Байкушев.

Кметът на Община Благоевград каза още, че на национално ниво се водят разговори да се отпуска допълнително финансиране за културните институти, които съществуват като такива. Методи Байкушев добави, че зад внесеното предложение до Общински съвет – Благоевград стоят много обстойни разговори, които е водил заместник-кметът по култура Станислав Кимчев с ръководителите на общинските културни звена и синдикалните организации.

Диригентът на Биг Бенд – Благоевград Борис Янев изрази известни резерви, относно направеното предложение. Той обърна внимание на това, че е особено важно да се вземе предвид факта, че всяка една общинска културна институция има свои специфики, различен обем от работа, приходи и разходи.

Ръководителят на Ансамбъл "Пирин“ Мирослав Димитров пък заяви, че подкрепя направеното предложение, защото това ще му позволи да управлява ансамбъла без да се налага за всяко нещо да търси съдействие от Община Благоевград.

Директорът на Камерна опера – Благоевград Лина Ангелова посочи, че подкрепя колегата си Мирослав Димитров и също би искала да имат самостоятелност. "Ние сме отговорни и сериозни хора, които можем да преценим бюджета си, можем много добре да съобразим какво точно ни трябва“, поясни тя.

Лина Ангелова каза още, че подкрепя и Борис Янев и че не те са хората, които трябва да си пишат проекти. "Тук наистина ще имаме нужда от помощ, за да може това нещо да се случва. В разговори с г-н Кимчев казах да се предложи и да се помисли и по въпроса от Община Благоевград да се осигури организатор и да ни помага и в това отношение“, добави Ангелова.

Председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков също взе отношение, като каза, че темата е наистина важна. "В това предложение виждам възможност да дадем на общинските културни звена шанс да кандидатстват по проекти и сами да решават проблемите си, без да се налага да чакат кмет, заместник-кметове или Комисията по култура, образование и вероизповедания към Общински съвет – Благоевград“, каза още той и припомни, че и Общинския куклен театър е със статут на културен институт.