Велошествие под надслов "Благоевград на две колела" събра стотици велосипедисти в съботния ден на площад "Георги Измирлиев - Македончето" в областния център, предаде репортер на "Фокус".

Именно от там тръгна голямото шествие по предварително изготвен маршрут с дължина 8.6 км. 

Много музика, танци и забавни игри съпътстваха спортното събитие, което имаше за цел да покаже, че дори за ден можем да оставим автомобилите и да се придвижваме с велосипеди. 

Всички колоездачи получиха стартов номер, а веднага след финала те имаха възможност да участват и в томбола с подаръци.

Заместник-кметът по култура, спорт и туризъм в Община Благоевград Станислав Кимчев каза за "Фокус", че за участъците има осигурени много награди, най-голямата от които е велосипед.

"Много съм щастлив, че в съботния ден успяхме да съберем толкова много хора на площада. Това не е състезание, а едно велошествие, един веломаратон, с който искаме да покажем на Благоевград колко по-добре е, колко по-здравословно е. Събитието е нещо, което планираме от много отдавна и съм щастлив, че получихме подкрепа и от партньори", каза още заместник-кметът, който също се включи във велошествието с номер 300.

Кметът на Благоевград Методи Байкушев, който заедно със своя син, също се включи в спортното събитие, като неговият номер бе 1.

Пред "Фокус" общинският кмет заяви, че една от причините да се върне в Благоевград са именно страхотните условия, които общината предлага за колоездене и разходки.

"Имаме и страхотна пешеходна зона, която е изключителен символ на Благоевград и цяла България ни завижда. С това спортно събитие искаме да напомним колко готино място за живот е Благоевград и да кажем на всички, които са го напуснали - помислете си дали да не си дойдете в Благоевград", добави Методи Байкушев

Флора Дончева е едно от децата на Благоевград, което също взе участие в инициативата. Деветокласничката в Професионалната математическа гимназия коментира пред "Фокус", че е голям привърженик на велосипеда като превозно средство. 

"Обичам да участвам в организирането на повече такива дни и се надявам повече хора да се включват. Спортът е здраве, затова и който спортува е здрав", добави тя.

Участие в празничната програма взеха Денс студио "Дежа Вю".

От Община Благоевград изразиха готовност за повече инициативи, които да провокират към здравословен и екологичен начин на движение.

Събитието се организира от Община Благоевград със специалната подкрепа на "Декатлон“ и със съдействието на КАТ - Благоевград.