Изложба "Реликвите на Калиакра" гостува в град Генерал Тошево, предаде репортер на Агенция "Фокус". Експозицията е на Исторически музей - Каварна. 

Представени са 242 забележителни находки от археологическите проучвания, проведени на нос Калиакра през последните години. Автор на експозицията е доц. д-р Бони Петрунова, която е и ръководител на археологическите проучвания.

Любителите на археологията могат да разгледат уникалния "пръстен-убиец“ от края на 14 век със специална кухина за скрита отрова; напълно запазен кръст - енколпион за съхранение на частици от мощи на светци с изображение на Богородица; накити и монети, свидетелстващи за търговските връзки на населението с редица царства, републики, градове-държави. Сред експонатите са също нефритената катарама за колан на китайската династия Юан и възстановка на сватбата-погребение на знатна девойка – най-вероятно от Венеция, която е починала преди бракосъчетанието и е погребана като булка със своите накити. 

Експонирани са монети, оръжейни и религиозни предмети, както и керамичен съд от Испания и други находки, които свидетелстват за търговските отношения с Венеция. До news pic 2
© НИМ
сега тези експонати са били представени само в Каварна, София, Шумен, Свищов и Елена, както и в Държавния културен институт "Двореца" в Балчик.

Артефактите свидетелстват, че през Средновековието Калиакра е била столица на Добруджанското деспотство, важна средновековна крепост и значим пристанищен град на Черноморието, изключителен култов център, посочват специалистите.

Изложбата е част от събитията, организирани за празника на град Генерал Тошево, който се отбелязва на 8 ноември. Може да бъде разгледана до месец януари следващата година.

Жулиета НИКОЛОВА