Покрай иначе много важните теми за гроба на Васил Левски и за убийството на Ботев, които постоянно се изпълват с енергия и не винаги положителна, всъщност за нас е най-важно да запазим големите завети на големите хора, които България е родила, а Левски е пръв в тази редица. Това каза в интервю за "Фокус“ историкът проф. Петко Петков. По думите му българският национален идеал, в огромната си част, се формира точно през 19-ти век – и като национални и териториални мащаби, и като държавно устройство, и като ценности.

"А много голяма част от този идеал е формиран благодарение на идеи, ценности и внушения, които Левски е изповядал. "Да блести наше българско като звезда на европейския небосклон“ – вижте колко просто го е казал. Българската държава не просто да бъде част от европейското семейство, но да бъде равноправна част, а не някакъв "беден комшия“ взет по милост и към когото отношението да е такова, като към второстепенен. Без да се отричаме към тази съпричастност към големите семейства, в които сме включени, ние трябва да имаме собствен характер и заветите на Левски са точно това, което ни отличава по някакъв много естествен и благороден начин. Много от неговите завети са високо хуманни, там няма да видите нито презрение към малцинствата, нито нещо човеконенавистно, нито нещо немодерно. Неслучайно Левски и от части Каравелов са единствените републиканци на 19-ти век. Те не са за република изобщо, защото има и тоталитарни републики, има и хунти – те са за демократични републики, за истинска демокрация, която може да направят само свободни хора, хора, които ценят свободата – своята и на другите, а не просто са записали в конституция няколко формални изречения и имитират демокрация“, каза проф. Петков.

Той бе категоричен, в нашето егалитарно общество през 19-ти век, което е изравнено в нищетата, а не в еднаквите възможности пред всички, свободата много често се възприема като колективна ценност – национално освобождение, свобода на местно общество като град, село, гилдия, а всъщност свобода без лично свободни хора няма как да има. "Левски е другото име на свободата“ - мисля че тази фраза вече е изричана, но свободата има различни аспекти. Затова много сериозно обърнах внимание, че истински свободните общества се състоят от свободни хора, а свободният човек отговаря за действията си, поема отговорности, не са му виновни другите. В това консуматорско свободно село е много по-добре да има прилична софра и някаква телевизия, отколкото да си задаваш тежки въпроси, да си активен, да създаваш проблеми със своята гражданска непоколебимост и желание да отстояваш истината, но само това е свободата. Тя не е просто състояние на материята, тя е огън, стремеж, вектор. Васил Левски не само го има в съвременния българин, но този импулс към истината, това желание, това реставриране на интереса към историята, ще доведе до още по-голямо присъствие, стига драгия читател да не се доверява на непроверени източници и да има добрината да се осведомява, информира и даже просвещава от проверени информационни канали, защото много хора спекулират с огромните възможности в момента да се продуцира информация, включително и фалшификати“, допълни историкът.

Рени АТАНАСОВА