Експерти на Лесотехническия университет започват от 8 декември маркиране на силно увредени и опасни клони и дървета в Борисовата градина, съобщиха от Столична община. Подлежащите на маркиране и последващо премахване опасни дървета, се намират в ивицата от 25 метра от двете страни на основните алеи с ширина 2 и повече метра в участъка заключен между бул. "Драган Цанков“, бул. Пейо .К. Яворов“, Софийска духовна семинария, ул. "Борова гора“ и ул. "Вишнева“.

Във вътрешната част на насажденията, които не създват опасност с оглед опазване на биоразнообразието е предвидено  оставянето на биотопни дървета.   Със син спрей ще бъдат маркирани дърветата за кастрене и със оранжев за премахване. В основата на дънера ще  бъдат поставени контролни горски марки № НУГ 0943 и № А 4236. 

Кастренето на  наклонени и надвиснали над пътеки и пътища сухи и опасни клони се извършва с цел безопасност на преминаващите граждани и в същото време спомага за  оформяне на здрава корона. Дейностите са част от  Програмата за съхраняване, възстановяване и обновяване на лесопарковите територии, съгласно изготвената "Инвентаризация и лесопаркова експертна оценка на растителността в лесопарковата част на "Княз Борисовата градина“.