Писателката Дияна Боева ще представи този четвъртък в Регионалната библиотека в Добрич най-новия си роман - "Замръзването", предаде репортер на "Фокус". Премиерата е от 17:30 ч., за автора и книгата ще говори доц. Христо Боев.

Романът "Замръзването“ връща читателската аудитория към Жан-Виденовата зима от 1996-1997 година. "Не че времето белязва кой знае колко героите на авторката, и все пак – интересно е да се видят не оцеляващи хора, а такива, които могат да разчитат едни на други. Дистопичен свят, да: град К., зима, замръзнали животни по улиците; глад, последната захар, но и ароматът на липов чай; д-р Ирена Русанова, Мевледа, инженерът Богомил, който поправя електроуреди в гаража си, журналистът Алекс и неговата сестра Мери…

Всички те герои от първите два романа – "Писма за оригами“ и "Невинни“. В социален план спасение няма. Личен и дистопичен – романът "Замръзването“ е вълнуваща и деликатна история, но и разказ за натиска върху човека. Авторката страни от безпощадното и сарказма, но се доближава, макар и на моменти, до трагическата ирония с елементи на сюрреализъм: няма как, каквото и да се случва, трябва да живеем заедно в град К.". 

Дияна Боева е родена в  Добрич. Завършила е българска филология. Преподава български език и литература, редактира класическа и съвременна европейска проза. Публикува текстове в различни всекидневници, както и в литературни издания и сборници. С логото на издателство "Ерго“ излизат и трите романа на авторката, които очертават първата съвременна българска трилогия в по-ново време: началото на 50-те и края 80-те на XX век в "Писма за оригами“ (2016); началото на 90-те на XX век в "Невинни“ (2020); 1996-1997 в "Замръзването“ (2023), роман, свързан с Жан-Виденовата зима. Всяка от частите може да бъде четена поотделно, но заедно се разгръща учудващ и автентичен епически свят, в който човекът е открил своя град К. и мястото си в него.

Жулиета НИКОЛОВА