Комисията COVI на Европейския парламент в четвъртък (11 януари) одобри предложение за спиране на достъпа на служители на Pfizer до Европейския парламент заради липсата на прозрачност на компанията в договорите за закупуване на ваксини по време на пандемията, съобщава Euractiv.

На представителите на американската фармацевтична компания Pfizer и нейния главен изпълнителен директор Алберт Бурла скоро може да бъде отказан достъп до Европейския парламент след искане от групата на Зелените.

Водено от френския евродепутат Мишел Ривази, предложението беше направено в парламентарната комисия COVI в четвъртък.

Всички политически групи гласуваха в подкрепа на забраната, с изключение на Европейската народна партия (ЕНП) и Обнови Европа, които гласуваха против.

Прецедентът за спиране на достъпа на на представители на компания до парламента датира от 2017 г., когато комисията по околна среда (ENVI) гласува да забрани длъжностни лица от базираната в САЩ агрохимическа корпорация Monsanto след нейния отказ да участва в публично изслушване.

Редактираните договори и аферата SMS

В първите месеци на пандемията ЕС закупи ваксини на едро от няколко фармацевтични компании, включително Pfizer/BioNTech, за да ги достави до държавите членки възможно най-бързо.

Договорите на Pfizer обаче остават редактирани.

"ЕП има право на пълна прозрачност относно подробностите за тези разходи и предварителните преговори, довели до тях“, написа Катлийн Ван Бремпт, председател на комисията COVI, в туит през декември миналата година.

И през октомври, и през декември, главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла отказа да се срещне с евродепутатите от COVI.

"Мисля, че той умишлено не дойде, защото не искаше да се изправи пред противоречията“, съобщи френският евродепутат и член на COVI Вероник Триле-Леноар.

Ръководителят на Pfizer трябваше да обясни за така наречената SMS афера, при която се твърди, че договорите, отнасящи се до 1,8 милиарда дози ваксини, са били директно договорени чрез лични текстови съобщения между Бурла и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Окончателното решение ще бъде взето до месец

След гласуването, Съветът на председателите на комисии (CPC), който събира всички председатели на комисии всеки вторник по време на пленарни сесии в Страсбург, ще даде своето становище.

Комисията за защита на кконкуренцията (КЗК) ще обмисли няколко варианта: продължителността на изключването, дали санкцията да важи само за Бурла или за всички представители на Pfizer, или изобщо да бъде потвърдена.

Според говорител на групата на Зелените, с когото се свърза EURACTIV Франция, решението не се очаква поне още месец.