Сенатор Джеймс Е. Риш, републиканец в комисията по външни отношения, спира продажбата на американско оръжие на Унгария за 735 милиона долара (1.338 милиарда лева) като наказание за отказа на страната да одобри членството на Швеция в НАТО, ход, целящ да окаже натиск върху Будапеща да даде зелена светлина на военните разширяване на Алианса преди голяма среща на върха (във Вилнюс) следващия месец, пишеThe Washington Post.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

В изявление за медията Риш (Айдахо) е заявил, че Унгария трябва да допусне Швеция в НАТО, ако иска оръжейния пакет, който включва 24 батерии за изстрелване на ракети HIMARS и повече от 100 ракети и капсули заедно със съответните части и поддръжка.

Решението да се спрат новите продажби на оръжие за Будапеща демонстрира нарастващия гняв към Унгария от страна на поддръжниците на НАТО като Риш, който рядко спира продажбите на оръжие на страни в която и да е част на света.

"От известно време директно изразявам загрижеността си пред унгарското правителство относно отказа му да придвижи гласуването за присъединяване на Швеция към НАТО“, е допълнил той.

"Фактът, че сега е юни и все още не е приключило, реших, че продажбата на ново американско военно оборудване на Унгария ще бъде задържана“, е отбелязал той.

Всички значими продажби на оръжие изискват председателят и високопоставените членове на комисиите по външни работи на Сената и Камарата да дадат разрешение и одобрение, преди продажбата да бъде публично обявена от Държавния департамент. 

Възражението на Риш пречи на Държавния департамент да продължи напред в процеса на продажба.

Говорител на Държавния департамент е отказал да коментира въпроса пред Washington Post, заявявайки, че отделът не коментира "предстоящите продажби на оръжие“.

Говорител на унгарското правителство също не е отговорил на искане за коментар.

Маневрата на Риш идва, когато генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Белия дом в опит да координира стратегиите за срещата на върха на НАТО това лято в Литва, където президентът на САЩ Джо Байдън и Столтенберг се надяват да обявят напредъка по кандидатурата на Швеция за присъединяване към военния Алианс.

Решението на Швеция и Финландия да кандидатстват за членство в НАТО е широко възприето като удар срещу руския президент Владимир Путин, който оправда нахлуването си в Украйна, като подчертава заплахата, която военният съюз представлява за страната му.

Американски служители са заявили, че Путин не е очаквал, че Западът ще се държи заедно в подкрепа на Украйна, както го направи, но се притесняват, че решението на Унгария и Турция да отложат ратифицирането на кандидатурата на Швеция, което изисква подкрепата на всички съществуващи членове на Алианса, рискува излагайки го като разделен и неефективен.

Посланикът на САЩ в Унгария Дейвид Пресман е заявил, че "САЩ ще продължат да работят неуморно за по-тясно сътрудничество със страната. Въпреки това има реални опасения относно стратегическите решения, които Унгария взема - и тези опасения се споделят широко."

Отношенията между Съединените щати и Унгария стават все по-враждебни през последните месеци, тъй като Будапеща забавя и усложнява отговора на Запада на войната на Русия в Украйна.

Като член с право на вето както на НАТО, така и на 27-членния Европейски съюз, Унгария притежава огромно международно влияние. Премиерът Виктор Орбан блокира европейското финансиране за отбраната на Украйна, спъва пакетите от санкции и задълбочи енергийните връзки с Русия, което е довело до обвинения, че Будапеща работи като троянския кон на Путин.

Продължаващото блокиране на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО от Унгария е предизвикало раздразнение сред съюзниците. Говорейки в Катар миналия месец, Орбан е заявил, че отношенията между Унгария и Швеция трябва да се подобрят, преди кандидатурата на Стокхолм за членство да бъде подобрена.

Вашингтон също изрази тревога относно желанието на Будапеща да разшири и задълбочи връзките си с Москва, заемайки по-твърда позиция през април, когато Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на служители в базираната в Унгария Международна инвестиционна банка, необичаен ход срещу организация, свързана със съюзник.

По това време Пресман, американският посланик, изрази раздразнение, че унгарското правителство е "отхвърлило опасенията на правителството на Съединените щати“ относно банката, която според Вашингтон се използва като база за руски шпионаж.

Орбан използва по-примирителен тон след общественото порицание, описващо Съединените щати като "приятел и съюзник“.

Ходът на Риш срещу правителството на Орбан е в контраст с прегръдката, която премиера получи от някои американски консерватори, по-специално онези, които го приеха на миналогодишната Конференция за консервативно политическо действие. На събитието Орбан получи бурни аплодисменти, като определи либералите като общ враг. "Те ме мразят и клеветят мен и страната ми, както мразят вас и ви клеветят за Америка, която защитавате“, е заявил той.

Унгария не е обявила публично искането си за закупуване на HIMARS, но унгарският вестник Szabad Europa съобщи през януари, че Будапеща обмисля покупка, цитирайки служители на министерството на отбраната. Ракетните системи, на които се приписва повишаването на способността на Украйна да осуетява напредъка на Русия, вече са в притежание или са поръчани от много от страните от източния фланг на НАТО. Полша получи първата си доставка на M142 HIMARS миналия месец и се стреми да купи още около 500 .