След само шест седмици на интензивни бомбардировки на енергийната инфраструктура, Русия докара Украйна до ръба на хуманитарна катастрофа тази зима, тъй като милиони хора потенциално са изправени пред животозастрашаващи условия без електричество, топлина или течаща вода, пише The Washington Post.

След като мащабът на щетите върху енергийните системи на Украйна влезе във фокуса през последните дни, украински и западни официални лица започнаха да бият тревога, като междувременно се разбра, че Западът може да окаже само ограничена помощ. Енергийната система на Украйна от съветската епоха не може да бъде възстановена бързо или лесно. В някои от най-тежко засегнатите градове властите не могат да направят нищо друго, освен да призоват жителите да бягат - което повишава риска от икономически колапс в Украйна и разпространение на бежанска криза в съседните европейски страни.

Сняг вече падна в голяма част от Украйна и температурите падат под нулата в много части на страната. Регионалният директор на Световната здравна организация Ханс Клуге заяви, че се очаква 2 до 3 милиона украинци да напуснат домовете си "в търсене на топлина и безопасност“, въпреки че не е ясно колко ще останат в страната.

Украинският премиер Денис Шмигал призна, че около половината от енергийната инфраструктура на страната е "извън строя“ след бомбардировката.

Ужасните предупреждения сочат, че въпреки поредица от загуби на бойното поле, въздушните удари на Русия са причинили разрушения, които сериозно ще изпитат националната решителност на украинците и рязко ще повишат разходите за западните съюзници на Киев, които се борят с рязкото повишаване на цените на енергията в собствените си страни.

Военни експерти обясняват, че руският президент Владимир Путин се опитва да компенсира териториалните загуби и да създаде усещане за умора от война сред европейските съюзници на Украйна в НАТО с надеждата, че те в крайна сметка ще притиснат Киев да направи отстъпки и да забави доставките на оръжия, които позволиха победите на Украйна.

"Като правят Украйна необитаема през зимата, те потенциално изпращат още милиони украинци в Европа“, заяви бившият командващ армията на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис. "Това би оказало натиск върху европейските правителства. Надеждата е, че Европа на свой ред ще окаже натиск върху Киев.

"Руснаците губят навсякъде“, каза Ходжис, добавяйки, че "единствената им тактика“ е да нанасят удари по невоенна цивилна инфраструктура, "за да протакат нещата“ с надеждата да получат решение, "по-благоприятно за Кремъл“.

Въпреки това високопоставен служител на Европейския съюз, говорейки при условие за анонимност, за да информира пресата, каза, че блокът може да поеме нова вълна от бежанци и ще подкрепя Украйна "колкото е необходимо“.

Но Русия не показва признаци да отстъпи. Миналата седмица Москва отприщи брутални баражи, включващи около 100 ракети и десетки самоунищожаващи се дронове в два отделни дни, удряйки цели в цялата страна и оставяйки близо 10 милиона украинци без ток.

Седмици наред руските ракети са насочени към ключови компоненти на електропреносната система на Украйна, като са извадили от строя жизненоважни трансформатори, без които е невъзможно захранването на домакинства, фирми, държавни служби, училища, болници и други критични съоръжения.

По време на брифинг за репортери във вторник Володимир Кудрицки, ръководител на Укренерго, държавният оператор на електроенергийната мрежа, определи щетите на електроенергийната система като "колосални“.

А Русия миналата седмица разшири своите цели. Олексий Чернишов, главен изпълнителен директор на украинската държавна енергийна компания Нафтогаз, каза в интервю, че "мащабна ракетна атака“ е ударила 10 съоръжения за производство на газ в областите Харков и Полтава, включително Шебелинка, една от най-големите производствени и сондажни зони.

Ударите по газовата инфраструктура са критично развитие, твърди Виктория Войцицка, бивш член на парламента, който сега работи с групи на гражданското общество за получаване на оборудването, от което Украйна се нуждае. Ако Москва спре газовата система, каза тя, градовете и селата в цялата страна може да станат "необитаеми“.

Сега въпросът е какво ще атакува Русия след това.

Войцицка и други смятат, че целите ще включват други части от системата за доставка на газ, както и мостове и железопътни линии. Тя изрази специална загриженост, че Русия може да удари заводите, които управляват централизираните отоплителни системи на големите градове, излагайки милиони на минусови температури.

"Нищо не спира [руснаците]“, каза тя. "Това, което ще ги спре, са западните системи за противоракетна отбрана, от които все още нямаме достатъчно“.

Градовете в Украйна, включително столицата Киев, са подложени на планирани прекъсвания, за да се намали напрежението върху електрическата мрежа, особено по време на пиковите часове на използване.

Тези прекъсвания обикновено продължават около четири часа, въпреки че броят на спиранията варира. Борис Филатов, кмет на Днепър в централна Украйна, каза, че девет часа е най-дългото време, в което част от неговия град е останала без електричество. В Киев заместник-ръководителят на градската администрация Петро Пантелеев каза, че прекъсванията на тока могат да продължат до 12 часа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков настоя, че ударите на Русия ще помогнат на бойното поле и ще продължат, докато не бъдат постигнати военните цели на Москва.

Западни служители обаче оспорват, че има някаква военна полза.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че ракетните удари са имали "малко или никаква военна цел“ и представляват военно престъпление. "С настъпването на зимата семействата ще останат без ток и, което е по-важно, без отопление“, каза Остин.

Американската агенция за международно развитие казва, че работи за осигуряване на енергийна помощ за Украйна, включително 7 милиона долара в ремонтно оборудване за Киев, Харков, Суми и Николаев, като първата доставка е планирана следващата седмица. В изявление агенцията също така каза, че "осигурихме и работим за доставка“ на повече от 1700 генератора, включително някои, които ще бъдат използвани за центрове за аварийно отопление.