Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че не се нуждае от подкрепата от руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер“ и обеща гражданите на страната, вербувани от ЧВК за участие във военните действия в Украйна, да бъдат арестувани след завръщането им в Сърбия. Той заяви това в интервю пред европейската редакция на Politco в кулоарите на неотдавнашната Мюнхенска конференция по сигурността.

Според Politico Русия упражнява хибриден натиск върху президента на Сърбия. В статията се казва, че наскоро стотици сръбски националисти и проруски активисти, свързани с Вагнер, са се събрали в Белград, за да поискат край на процеса на нормализиране на отношенията с Косово. Те викаха лозунги: "Косово е предателство към Русия!" и заплашваха Вучич.

"Нямам нужда от подкрепата на Вагнер. Нямам нужда да ме аплодират или критикуват“, отбеляза президентът на западната ни съседка. "Сърбите, вербувани да се бият в Украйна, ще бъдат арестувани, когато се върнат в Сърбия и [са] в обсега на нашите институции. Не се вербува така в приятелска страна“.

През януари основателят на Вагнер Евгений Пригожин заяви, че в ЧВК няма и отдавна не е имало сръбски граждани. По думите му бойците на ЧВК "Вагнер" "никога не са били в Сърбия" и "не са имали контакт със Сърбия".