Председателят на опозиционния Християндемократически съюз (ХДС) на Германия Фридрих Мерц отбелязва, че федералното правителство е създало напрежение в отношенията с Франция и планираното за сряда посещение на германския канцлер Олаф Шолц в Париж има за цел да смекчи последствията от него. Съответното мнение той изрази в интервю за регионалното издание Augsburger Allgemeine Zeitung.

"Пътуването на канцлера до Париж очевидно има за цел да смекчи ефектите“, каза Мерц. През последните месеци, отбеляза християндемократът, германско-френските отношения са станали доста напрегнати заради действията на правителството в Берлин. "Канцлерът трябва да използва това пътуване, за да рестартира френско-германския двигател“, призова лидерът на ХДС.

В същото време той смята, че германското правителство е отговорно за неотдавнашните разногласия с Франция "не само заради дебата за енергийната политика, но и заради планираното посещение на Шолц в Китай следващата седмица". Мерц отбеляза, че следи със загриженост "как Германия става все по-изолирана в Европа и че вече няма координирана линия между Германия и Франция по важни международни въпроси“, като например бъдещите отношения с Китай или последиците от ситуацията в Украйна.

На свой ред говорителят на ХДС Гюнтер Крихбаум заяви пред Redaktionsnetzwerk Deutschland, че не си спомня "френско-германските отношения да са достигнали толкова ниско ниво през последните две десетилетия“.

В рамките на днешния ден Шолц ще посети Париж, където ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон. Очаква се на работен обяд двамата да обсъдят въпроси от двустранните отношения и европейската политика. Първоначално на този ден трябваше да се проведе заседание на френско-германския съвет на министрите във Фонтенбло, но събитието бе отложено за януари 2023 г.

Според телевизионния канал BFMTV причината за отлагането може да е "изостряне на противоречията между Франция и Германия по въпроса за отбранителната политика". По-специално, става дума за разработването на нови европейски изтребители и танкове, както и за модернизацията на бойни хеликоптери. Освен това Германия предложи проект за въздушен щит в Европа, който се основава не на европейските разработки, а на използването на "американски изтребители и израелски системи за ПВО“, отбелязва каналът.