Световната среща на върха за климата с участието на лидери на повече от 120 държави се открива в град Шарм ел Шейх. Египет, като председател на 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP-27), възнамерява да постави африканския континент, домакин на форума, в центъра на преговорите за климата и да обърне специално внимание на проблеми и нужди на развиващите се страни като цяло, отбелязва ТАСС.

В приветствената си реч към участниците в COP27 египетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви, че срещата в Шарм ел Шейх "е възможност да се демонстрира единство пред лицето на екзистенциална заплаха, която може да бъде преодоляна само чрез съгласувани действия и тяхното ефективно прилагане“. Според египетския лидер "всички страни трябва да действат спешно, ако светът наистина иска да укрепи устойчивостта си и да увеличи способността си за адаптация“. Президентът изрази надежда, че тази среща на върха ще бъде "фундаментална повратна точка в международните усилия за борба с изменението на климата в полза на Африка и света“.

Очаква се за конференцията, която ще продължи до 18 ноември, да пристигнат около 40 хиляди делегати от различни страни, представители на неправителствени организации, експерти и журналисти - това е най-големият брой участници в COP27 от самото му създаване.

Официалното откриване на форума ще се състои преди обед в Международния конгресен център. На церемонията председателството на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата ще бъде предадено на Египет, който е домакин на 27-ата сесия. Министърът на външните работи на Египет Самех Шукри ще бъде председател на форума.

Стотици събития, свързани с COP27, ще се проведат в Шарм ел Шейх през следващите дни. Най-значимата от тях ще бъде срещата на върха на световните лидери: в рамките на два дни - 7 и 8 ноември - държавните и правителствените ръководители ще направят "национални обръщения", в които ще представят позициите и визията на своите страни по актуалните проблеми на екологията, опазването на ресурсите, продоволствената сигурност, защитата от природни бедствия, зелената енергия, финансовата подкрепа за най-бедните страни за програми за превенция на изменението на климата. Поради огромния брой участници обаче на всеки ще бъде отделено по скромните три минути на реч, пояснява агенцията.

Изявленията на отделни държавни лидери ще бъдат само част от сегмента на високо ниво на конференцията в Шарм ел Шейх. В същото време ще се проведат шест кръгли маси (по три дневно), в които, а оттам и в преки дискусии, ще участват държавните и правителствени ръководители. Те ще се провеждат паралелно, като участниците в тях ще бъдат разделени на събития в зависимост от степента на важност на обсъждания проблем за конкретна страна.

Темите на кръглите маси са най-важните въпроси, пред които са изправени участниците в срещата: продоволствена сигурност, нови финансови инструменти за развитие и защита от изменението на климата, инвестиции в зелена енергия, сигурност в областта на водните ресурси, изменение на климата и поддържане на устойчивостта на най-уязвимите общности. Тези дискусии ще се провеждат практически при закрити врати: само двама души (включително говорителя) от всяка участваща страна ще могат да присъстват на тях.