Парламентът на Иран планира да включи въоръжените сили на страните-членки на Европейския съюз в списъка на терористичните структури в отговор на призива на Европейския парламент за признаване Корпуса на гвардейците на Ислямската революция за терористична организация. Това обяви председателят на законодателния орган в Техеран Мохамад Багер Галибаф, предава ТАСС.

"Меджлисът ще предприеме всякакви мерки в отговор на включването на КГИР в списъка на терористичните организации или в списъците със санкции и тези мерки ще бъдат бързи и решителни. Ще признаем армиите на европейските държави като терористични организации и ще поставим на дневен ред въпроса за предприемане на необходимите мерки за борба с тях“, подчерта Галибаф.

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахян също обяви планираните ответни стъпки срещу военните структури на европейските държави. Той написа в Twitter, че Европейският парламент се е "прострелял в крака“ с действията си срещу КСИР и обеща равнозначен отговор.

В сряда евродепутатите с мнозинство гласове одобриха резолюция, призоваваща ръководството на ЕС да признае КГИР за терористична организация. Документът има препоръчителен характер. В четвъртък иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че "това действие противоречи на международното право и Хартата на ООН".

На фона на няколкомесечни антиправителствени протести в Иран, ЕС, САЩ и други страни наложиха ограничения през 2022 г. на ирански лица и организации, които смятат за отговорни за потушаването на протестите. Техеран смята, че Вашингтон и Брюксел използват санкциите като инструмент за увеличаване на социалното напрежение в страната.