Министърът на външните работи на Италия Антонио Таяни обяви, че Европейският съюз обмисля нов, четвърти пакет санкции срещу Иран. Говорейки на съвместно заседание на комисиите по външните работи на двете камари на парламента, той посочи, че подобна мярка има за цел да се превърне в "израз на осъждане на Техеран", предава ТАСС.

"Ние работим [в ЕС] върху четвъртия пакет от санкции [срещу Иран], който трябва да бъде ясен сигнал за осъждане [за репресиите срещу демонстрантите]“, заяви министърът. Той обаче не уточни за какви мерки става въпрос. "Италия подкрепя всички европейски инициативи и заедно с други групи от страни-членки на ЕС предприема редица инициативи, придържайки се към балансиран и постепенен подход при избора на санкции, които трябва да бъдат инструмент за постигане на политически цели, а не самоцел“, увери първият дипломат на Рим.

По-рано италианският президент Серджо Матарела осъди репресиите в ислямската република, приемайки акредитивните писма на новия посланик на Иран Мохамад Реза Сабури. Дипломатът на свой ред заяви пред репортери, че Иран зачита правата на човека и "няма да позволи на други страни да налагат своята култура“. "Свободата е една от ценностите на исляма“, добави той.

Относно обвиненията на западни медии, че Техеран доставя на Москва дронове, които се използват в Украйна, посланикът отговори, че "ние възразихме срещу използването на наши дронове в Украйна, а руската страна отрече да прави това“.