Иранските власти не позволиха на членове на семейството на покойната Махса Амини да пътуват до Франция, за да присъстват на церемония за връчване на най-високата награда на Европейския съюз, предава Associated Press.  

Смъртта на Амини при полицейски арест през 2022 година предизвика национални протести, които разтърсиха Иран, припомня агенцията.

Късно в събота правозащитна организация съобщи, че властите в Техеран са отказали да позволят на бащата на Амини, Амджад, и двамата й братя да отлетят до Страсбург, за да получат наградата "Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта.

Съобщава се, че само адвокатът на семейството, Салех Никбахт, ще може да присъства на церемонията.

Наградата на ЕС, кръстена на съветския дисидент и носител на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров, е основана през 1988 г., за да отличава лица или групи, защитаващи правата на човека и основните свободи.

През октомври бе съобщено, че Европейският парламент присъди наградата на Махса Амини и движението "Жена, живот, свобода“, което се бори за правата на жените в Иран.

22-годишната Махса Амини бе задържана през септември 2022 година за неспазване на правилата за задължително носене на хиджаб. Три дни по-късно тя почина в затворническа килия. Очевидци и роднини съобщават, че момичето е било жестоко бито от полицията, а причината за смъртта са наранявания. Според властите обаче тя е получила инфаркт.

Смъртта на Амини доведе до най-големите протести в Иран през последните години.