Двупартийна група от над 130 членове на Конгреса на САЩ подписа съвместно писмо, призоваващо Европейския съюз да определи Корпуса на стражите на иранската революция (КСИР) за терористична организация, предава Reuters.

В писмо до Върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел конгресмените казват, че Иран е "водещa държавa спонсор на терора“ и че в продължение на десетилетия иранската революционна гвардия "свободно и открито е извършвала заговори, насочени срещу граждани в страни от ЕС“.

"Ние разбираме правната сложност, свързана с определянето на КСИР като терористична организация съгласно Обща позиция 931 от законодателството на ЕС и напълно оценяваме необходимостта това решение да бъде преразгледано или от съдебен, или от "равноправен компетентен орган“,заявяват конгресмените.

"Но предвид нарастващата заплаха, която Иран представлява за държавите-членки на ЕС и техните граждани, ние ви призоваваме да се заемете с този въпрос с най-голяма спешност“, пишат членовете на Конгреса на САЩ.

Писмото също така цитира проучване на Центъра за борба с тероризма в Уест Пойнт, което установи, че Иран е "подстрекател на най-малко 33 заговора за шпиониране, отвличане или убийство на граждани в Европа" през последните пет години.

Борел заяви, че определянето на IRGC като терористична група трябва първо да включва присъда от съд в поне една държава-членка на ЕС.

Съединените щати определиха КСИР за терористична група през 2019 г.