Иранските власти са помилвали около 22 000 души, арестувани за участието им в масовите протести след смъртта на Махса Амини в страната, съобщи председателят на Върховния съд на Иран Голам Хосейн Мохсени-Еджей. Амнистията се обявява по повод 44-ата годишнина от победата на ислямската революция в Иран, през февруари тя беше одобрена и от върховния водач на Иран аятолах Али Хаменей, предава IRNA.

"Около 22 000 души, свързани с бунтовете, получиха помилване. Става дума за тези, които вече са осъдени, и тези, които все още не са получили присъдата“, поясни председателят на Върховния съд. Общо амнистията засегна повече от 82 000 ирански граждани, осъдени за различни престъпления.

Масови протести заляха Иран през есента на 2022 г. Те започнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана от т.нар. "Морална полиция“ за неправилно носене на хиджаб. Очевидци, включително жени, които са били задържани заедно с г-жа Амини, заявяват, че тя е била жестоко бита и е получила тежки наранявания по главата преди смъртта си. Иранските служители по сигурността отрекоха да са замесени в смъртта на момичето и казаха, че тя е починала от сърдечен удар. Това предизика масова ярост и всенародни протестни действия. В крайна сметка "Моралната полиция“ също бе разпусната.